środa, 11 września 2013

Cukinie obrodziły... , robimy leczo z cukinii

Korzystając z ładnej pogody, pojechałam wczoraj na działkę, a tam... wszystko rośnie! Pomidory pod folią, cukinie na grządkach, fasolka, sałata, rukola, buraczki, marchewka i całe mnóstwo... chwastów. 
Chwasty powyrywałam gdzieniegdzie i zebrałam plony. 
A potem cały wieczór spędziłam w kuchni gotując i przetwarzając. Efekt: mrożonki i słoiczki. 


Dziewczyny najbardziej ucieszyła informacja o porcjach leczo z cukinii. 
Moje leczo jest całkowicie wegańskie


Leczo z cukinii przepis

Skłądniki: 
2 cukinie
1 kg pomidorów
3 cebule,
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
olej, sól, pieprz.
Wykonanie: 
Cebulkę i pomidory zesmażyłam na oleju, dodałam pokrojoną w półplastry cukinię, udusiłam z przyprawami. Na koniec wrzuciłam drobno posiekany czosnek i oregano. 


Danie jest szybkie i pyszne. Moi panowie będą je jedli wzbogacone o pierś z kurczaka. 
Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem cukinii:


7 komentarzy:

  1. Poproszę kilka słoiczków:) pieknie wygląda:) kocham cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem zła na mamę, bo wszystkie cukinie przerobiła na sałatkę, a ja tak chciałam je ponadziewać mięchem i upiec w piekarniku... ;)

    Pozdrawiam,
    Sol

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety przetworow malo robie ale gotuje chetnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma u nas, na Pogórzu, klimatu dla dyniowatych, cukinie mizerne, dynie wcale nie zawiązały owoców, w przyszłym roku posadzę w tuneliku na próbę; lubię leczo, ale z mięskiem; pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię leczo i właśnie mi przypomniałaś, że w tym roku jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. zapomniałam o leczo w tym roku! dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń