piątek, 3 maja 2019

Izerska polana- sałatka warzywna

Wyobraźcie sobie śródleśną polanę wczesną jesienią. Chodzi się po wilgotnym mchu i zbiera śliczne małe podgrzybki i kształtne prawdziwki. Mam na zboczach Dłużca kilka ulubionych miejsc, gdzie zawsze, nawet w czasie suszy, znajdę pożądane grzybki. Te polanki zainspirowały mnie do zaadoptowania do swoich potrzeb przepisu na bardzo atrakcyjną wizualnie i smakowo sałatkę warzywną.


Sałatka Izerska Polana

Składniki:
250 ml podgrzybków w occie ( u mnie grzybki w occie krwawnikowym, bardzo łagodne w smaku)
2  gotowane marchewki
250 ml kukurydzy
2 gotowane jajka
250 ml zielonego groszku z puszki
2 ugotowane ziemniaki
1 kiszony ogórek kiszony
250 ml majonezu
sól, pieprz
200 ml posiekanych ziół- wszewłogi i krwawnika

Wykonanie krok po kroku:
Przygotowujemy dwie miski, garnek o średnicy ok. 20 cm, folię spożywczą. Garnek lub tortownicę wykładamy folią spożywczą. Do jednej miski wrzucamy pokrojoną marchewkę, kukurydzę oraz posiekany jajka. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugiej misce mieszamy pokrojone w kostkę ziemniaki, ogórek i groszek konserwowy i przyprawy. Na dnie garnka układamy ściśle grzybki, kapeluszami w dół. Posypujemy grubą warstwą wszewłogi i krwawnika. Dociskamy łyżką. Na zioła wykładamy warstwę majonezu. Na nią zielone warzywa. Dociskamy.
 Na warzywka znów rozsmarowujemy majonez, a następnie wykładamy pomarańczowe warzywa z jajkiem. Dociskamy. Jeszcze jedna cienka warstwa majonezu i podwijamy folię, wystającą poza brzeg garnka. Dociskamy i wkładamy na dobę do lodówki. Przed podaniem wykładamy sałatkę na talerz, zdejmujemy folię. Brzegi sałatki obkładamy gałązkami wszewłogi i krwawnika. Przyznacie, że jest to ciekawa alternatywa, jeśli znudziła wam się już kultowa sałatka warzywna czy śląski szałot, czyli sałatka ziemniaczana. U nas pojawiła się na świątecznym stole wielkanocnym.
Smacznego.
Opis użytych ziół znajdziecie tu:
wszewłoga 
krwawnik
Post powstał w ramach mojej akcji kulinarnej na platformie Durszlak.pl


Jemy chwasty 2019

33 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, nigdy nie jadłam podobnej sałatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakże to smakowicie wygląda! Czytałam i ślinę co chwilka przełykałam. Zapisuję, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz mieć problem z wszewłogą, ale da się ją koperkiem zastąpić :) Albo innym zielskiem.

      Usuń
  4. Aniu, a nie zostało Ci trochę?
    Znowu jestem głodny, a w lodówce tylko jogurt i piwo...
    Pamiętam smak Twoich grzybków w ziołowym occie, pamiętam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię coś podobnego, nawet przepis jakiś czas pojawił się na blogu. Tylko moja wersja to Leśna polana i dodaje pieczarki. Twoja wygląda bardzo apetycznie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracją do tego dania był wygląd wspomnianej przez Ciebie sałatki. Tylko składniki dodałam według swoich upodobań.

      Usuń
    2. Tego typu sałatkę robi furorę na stole. Następnym razem spróbuję wykorzystać kurki, które dostałam. Ciekawe na ile smak będzie się różnił. 😊

      Usuń
  6. Sałatka robi wrażenie swoim wyglądem, ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakiem nie odbiega zbytnio od sałatki jarzynowej, choć wszewłoga nadaje jej swojego aromatu.

      Usuń
  7. Robiłam podobną sałatkę "Leśna Polana", gdzie na górze były pieczarki marynowane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka pociekła - zjadłabym takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka jest bardzo interesująca, chętnie przygotuję w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej to ja jeszcze nie jadłam...musiała niesamowicie smakować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada fajnie, ale totalnie nie dla mnie, jakoś grzyby nie są moimi ulubionymi przekąskami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. W naszej rodzinie tylko syn nie jada grzybów.

      Usuń
  12. Bardzo oryginalny przepis i ciekawa nazwa :) Gratuluję pomysłowości! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Jeszcze w takiej formie sałatki warzywnej nie jadłam. A do tego ten wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, lubię takie kreatywne pomysły - przynajmniej nikt nie podrobi Twojego przepisu. Co do grzybów - należę do tej grupy osób, która je zbiera, ale nie je (wyjątkiem są kurki, które jako jedyne akceptuję) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, trudno podrobić, bo trzeba wiedzieć czym jest wszewłoga ;) A grzyby zbieram, obieram, przetwarzam i jem. Uwielbiam. Teraz trochę popadało, więc jak się ociepli powinny pojawić się peirwsze majowe grzybki :) Kurki bardzo lubię.

      Usuń
  15. Zajrzałem tutaj już bez nadziei na spróbowanie, ale żeby popatrzeć i czytając o składnikach narobić sobie apetytu.
    Narobiłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z podgrzybkami ^^ musi być smaczna. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, z wielką przyjemnością taką sałatkę bym zjadła,
    chociaż z wykonaniem osobiście ,
    to będzie raczej problem :-)

    OdpowiedzUsuń