W roku niesamowitego urodzaju orzechów
nie może ich zabraknąć na stole. U mnie dodawane są do potraw na
słodko i słono. Dziś zapraszam na lekkie rozpływające się w
ustach ciasto orzechowe.
Ciasto orzechowe
2 szklanki mielonych orzechów włoskich
4 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
30 ml orzechówki
szczypta soli
1 czekolada gorzka lub polewa
garść połówek orzechów do
dekoracji.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka
ucieramy z cukrem na jednolita masę najlepiej w gorącej kąpieli.
Powoli sypiemy mielone orzechy, sodę oczyszczoną i wlewamy
orzechówkę,cały czas ucierając. Białka ubijamy z szczypta soli
na sztywną pianę. Obie masy delikatnie mieszamy do pełnego
połączenia.
Niedużą tortownicę smarujemy masłem
i posypujemy mąką kukurydzianą bądź kaszą manną.
Przelewamy masę (jest dosyć gęsta) i
wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy
ciasto się upiekło i wyjmujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia. W
gorącej kąpieli topimy gorzką czekoladę i wylewamy ją na ciasto,
dekorujemy orzechami.
To najlepsze ciasto orzechowe jakie
znam. Zero mąki, zero mleka. Pychota!
Oczywiście najlepiej smakuje z poranną
kawą
Mniam, ciasto orzechowe uwielbiam. Jeszcze do kawusi, no, no, smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńJestem ogromną wielbicielką takich ciast:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
U mnie też w tym roku orzech jakoś wyjątkowo obrodził! Twój przepis spadł mi z nieba, gdyż właśnie się wybieram na imprezkę do osób, które glutenu nie mogą:)
OdpowiedzUsuńUrodzaj na owoce i orzechy jest niesamowity, codziennie przetwarzam jakieś dary przyrody. A to ciasto jest faktycznie pyszne.
UsuńPróbuję sobie wyobrazić smak i konsystencję, ale przeszkadza mi brak mąki. Jednak skoro jest to Twoje ciasto, musi być dobre. Orzechy, właśnie. Okazało się, że na niedawno dokupionym terenie firmy rośnie orzech, ale nikt nie jest zainteresowany orzechami. Poza mną. Mam już dwa spore pudła orzechów, a że je lubię, na wiosnę kartony będą puste.
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi się fikuśny kształt Waszych orzechów...
Krzysiu, ciasto jest bardzo puszyste, to zasługa sposobu ubijania jaj. My też cieszymy się zurodzaju orzechów i się nimi zajadamy. I co ciekawe, w tym roku mają całkiem zwykłe skorupki!
UsuńTeż u nas był urodzaj orzechów, trzeba z nich korzystać; przyjazny przepis, wykorzystam, ale podwoję porcję, na większą blachę; a gdyby tak mus czekoladowy do środka:-) tylko jeszcze muszę sporo popracować dziadkiem do orzechów:-) pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWiesz, Mario, też chciałam początkow zrobić większą porcję i przełożyć kremem, ale się rozmyśliłam :)
UsuńNa szczęscie nie mam uczulenia na gluten..ale ciasto na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta orzechowe, a przepis bezglutenowy jest wprost stworzony dla mnie! :) Dziękuję za inspirację i na pewno skorzystam, bo wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńKorzystaj :)
Usuńwiem że to zdrowe ciasto, ale zamiast czarnej czekolady dorzuciłabym białą, którą uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńZ biała też będzie pyszne (ja uwielbiam, Ślubny nie)
UsuńCiasto musi być pyszne, szkoda że nie mam piekarnika :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to chętnie bym zjadła do kawy. Smakowicie wygląda :) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, korzystaj!
UsuńMam mnóstwo orzechów więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy więc chętnie przygotuję to ciasto.
OdpowiedzUsuńale robisz smaka z rana a jak dziś o żurku i bułce :(
OdpowiedzUsuńwow, nie wiedziałam, że można zrobić ciasto bez mąki, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDa się :) Pamiętam, jak robiłam je pierwszy raz byłam pełna niepokoju.
UsuńAkurat mam orzechy, więc może zrobię. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z orzechami
OdpowiedzUsuńLubię orzechowe ciasta, ostatnio robiłam z masą capoucino i było bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńOstatnio nie jadam ciastem ale kusisz :D
OdpowiedzUsuńPyszne polaczenie i to bez maki, chetnie takie zrobie <3
OdpowiedzUsuńKusisz :) Lubie takie ciasta, więc chyba w końcu będę musiała wziąć się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, zapisze sobie przepis i podsunę teściowi :)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszne to ciasto kochana :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje ten przepis, uwielbiam orzechy. :)
OdpowiedzUsuń