Tegoroczne lato obrodziło owocami.
Drzewka i krzewy uginają się pod ciężarem czereśni, wiśni,
porzeczek. Powoli dojrzewają maliny, jeżyny, wczesne jabłka i
śliwki. Natura aż prosi, by je zrywać i przetwarzać. U nas praca
wre, ale nie tylko słoikami człowiek żyje, czasem trzeba upiec coś
słodkiego i niekonwencjonalnego. Kolejny raz padło na ciasto z
pokrzyw, które kilka lat temu nazwałam Izerską łąką, gdyż
okraszone kwiatami właśnie niczym łąka wygląda. Ale tym razem
krem mleczny zastąpiłam całkiem nową masą. To było genialne posunięcie! Gdy postawiłam ciasto na stole moi goście wydali z sibie okrzyki zdziwienia i zachwytu, a po 5 minutach ciasta już nie było. Ostatni kawałek sfotografowałam na chwilę przed bitwą o niego!
Ciasto z pokrzyw
Ilekroć wspominam o mojej miłości do
pokrzyw spotykam się ze zdziwieniem. Choć ta bomba witaminowa staje
się coraz popularniejsza, to niewielu tworzy z niej bajecznie
kolorowe i smaczne ciasta. A szkoda, bo pokrzywa z powodzeniem
zastępuje szpinak w zielonych ciastach i nie pozostawia
szpinakowego posmaku.
Ciasto pokrzywowe opisywałam już
niejednokrotnie. Tym razem zrobiłam je dodając zamiast oleju słodką
kozią śmietankę.
Składniki na ciasto pokrzywowe:
1/2 l młodych liści pokrzyw (w
sierpniu to te które wyrosły po czerwcowym pokosie)
3 jajka
150 ml śmietany
400 ml mąki
100 ml cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
pokrzywy parzymy przez ok. 5
minut. Wodę odlewamy. Liście przekładamy do głębokiej miski.
Dodajemy trzy jajka i rozdrabniamy blenderem. Noże blendera
zamieniamy na mieszadła. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy.
Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i posypujemy
mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy na
blachę i pieczemy ok. 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem,
czy jest już upieczone.
Masa porzeczkowa
1/2 l porzeczek
1/2 l wody
100 ml cukru
5 łyżek mąki ryżowej
Przygotowanie masy porzeczkowej
Z owoców, wody i cukru przygotowujemy
kompot. Mąkę ryżową mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Do
gotującego się kompotu dodajemy mąkę ryżową i energicznie
mieszamy. Powstaje gęsta masa przypominająca budyń lub kisiel.
Ciasto Izerska łąka z porzeczkami
Po upieczeniu ciasta pokrzywowego
wyjmujemy go z formy. Za pomocą ostrego noża lub nici odkrawamy
wierzchnią część, z której przygotujemy posypkę. Na blat ciasta
nakładamy masę porzeczkową. Z górnej części ciasta tworzymy
posypkę, odrywając niewielkie kawałki. Posypujemy nimi masę.
Ciasto dekorujemy świeżymi porzeczkami i jadalnymi liśćmi (u mnie
marchewnik, ale sprawdzi się melisa lub mięta)
Można też ciasto pokrzywowe przelać do małych foremek na muffinki. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować masą porzeczkową i owocami. Prezentuje się pięknie i świetnie smakuje.
Można też ciasto pokrzywowe przelać do małych foremek na muffinki. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować masą porzeczkową i owocami. Prezentuje się pięknie i świetnie smakuje.
Podajemy mocno schłodzone.
Smacznego!
Porzeczki mamy na działce, więc chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńWarto.
UsuńCiasta z pokrzyw nie jadłam. W tym roku zdążyłam tylko ususzyć jej trochę.
OdpowiedzUsuńU nas ten typ ciasta gości często, a pokrzywy mamy na bieżąco w pobliżu domu.
UsuńAch jak ja tęsknię za smakiem porzeczki. Wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńNo tak, zagranicą tęskni się właśniw do takich smaków.
UsuńCiasto z pokrzyw? Nigdy by mi to nie przyszło do głowy, a wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI takie jest, o czym świadczy tempo znikania 😂
UsuńNie wiedziałam, że można zrobić ciasto z pokrzywy. Super!
OdpowiedzUsuńAno można.
UsuńNie jadłam pokrzyw, ale moja ciocia bardzo sobie chwali i mówi, że są pyszne. Muszę w końcu spróbować, w takim cieście koniecznie 😁
OdpowiedzUsuńTak, są pyszne i zawierają wiele cennych składników.
UsuńEch , ależ kusisz tym ciastem... zjadłabym też :-)
OdpowiedzUsuń😂
UsuńSmakowicie wygląda i na pewno i tak smakuje. Nie dziwota, że szybko znikł.
OdpowiedzUsuńMnie też to nie dziwi, bo podobno je się oczami.
UsuńWcale się nie dziwię, ze ciasto zniknęło szybko, bo wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńWygląd to jedno, a genialny smak porzeczkowej masy to drugie. Dziękuję.
UsuńWygkadem przypomina mi lesny mech. Uwielbiam porzeczki 😁 chyba się przełamie i zaryzykuję ciasto z pokrzywami :) Kinga
OdpowiedzUsuńMasz rację, bo leśny mech był tu inspiracją. Składniki są jednak zupełnie inne.
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Widząc liście, pomyślałem o Ślubnym, czy je zjadł. Ciekawe.
OdpowiedzUsuńNie. On się nawet nie załapał na to ciasto. Zostały mu babeczki.
UsuńBardzo lubię pokrzywowe dania. Tylko młodej pokrzywy już jak na lekarstwo...
OdpowiedzUsuńMoje pokrzywy są ścinane tak, by do przymrozków mieć młode liście.
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, chociaż właściwości zdrowotne i kulinarne pokrzywy są mi znane.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.Przypuszczam, że porzeczki dodają genialnego smaku.
Zniknęło w 5 minut? No to muszę spróbować :-)
Pozdrawiam!
Irena-Hooltayew podróży
Zgadłaś! Porzeczka świetnie przełamała słodycz ciasta.
UsuńCiasto z pokrzywą... Brzmi niepokojąco. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Karolina z TAMczytam
Pokrzywy u mnie sobie ładnie rosną. Myślałam o zrobieniu z nich farszu do ravioli. Chyba jednak zmienię zamiary! Ciasto wygląda tak smacznie....
OdpowiedzUsuńI takie jest. A farsz do ravioli też dobrze brzmi.
Usuń