poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Ciasto, które zniknęło w 5 minut- Izerska łaka w letniej odsłonie


Tegoroczne lato obrodziło owocami. Drzewka i krzewy uginają się pod ciężarem czereśni, wiśni, porzeczek. Powoli dojrzewają maliny, jeżyny, wczesne jabłka i śliwki. Natura aż prosi, by je zrywać i przetwarzać. U nas praca wre, ale nie tylko słoikami człowiek żyje, czasem trzeba upiec coś słodkiego i niekonwencjonalnego. Kolejny raz padło na ciasto z pokrzyw, które kilka lat temu nazwałam Izerską łąką, gdyż okraszone kwiatami właśnie niczym łąka wygląda. Ale tym razem krem mleczny zastąpiłam całkiem nową masą. To było genialne posunięcie! Gdy postawiłam ciasto na stole moi goście wydali z sibie okrzyki zdziwienia i zachwytu, a po 5 minutach ciasta już nie było. Ostatni kawałek sfotografowałam na chwilę przed bitwą o niego! 

Ciasto z pokrzyw

Ilekroć wspominam o mojej miłości do pokrzyw spotykam się ze zdziwieniem. Choć ta bomba witaminowa staje się coraz popularniejsza, to niewielu tworzy z niej bajecznie kolorowe i smaczne ciasta. A szkoda, bo pokrzywa z powodzeniem zastępuje szpinak w zielonych ciastach i nie pozostawia szpinakowego posmaku.
Ciasto pokrzywowe opisywałam już niejednokrotnie. Tym razem zrobiłam je dodając zamiast oleju słodką kozią śmietankę.

Składniki na ciasto pokrzywowe:

1/2 l młodych liści pokrzyw (w sierpniu to te które wyrosły po czerwcowym pokosie)
3 jajka
150 ml śmietany
400 ml mąki
100 ml cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

 pokrzywy parzymy przez ok. 5 minut. Wodę odlewamy. Liście przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy trzy jajka i rozdrabniamy blenderem. Noże blendera zamieniamy na mieszadła. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy. Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy na blachę i pieczemy ok. 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.

Masa porzeczkowa

1/2 l porzeczek
1/2 l wody
100 ml cukru
5 łyżek mąki ryżowej

Przygotowanie masy porzeczkowej

Z owoców, wody i cukru przygotowujemy kompot. Mąkę ryżową mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Do gotującego się kompotu dodajemy mąkę ryżową i energicznie mieszamy. Powstaje gęsta masa przypominająca budyń lub kisiel.

Ciasto Izerska łąka z porzeczkami

Po upieczeniu ciasta pokrzywowego wyjmujemy go z formy. Za pomocą ostrego noża lub nici odkrawamy wierzchnią część, z której przygotujemy posypkę. Na blat ciasta nakładamy masę porzeczkową. Z górnej części ciasta tworzymy posypkę, odrywając niewielkie kawałki. Posypujemy nimi masę. Ciasto dekorujemy świeżymi porzeczkami i jadalnymi liśćmi (u mnie marchewnik, ale sprawdzi się melisa lub mięta)
Można też ciasto pokrzywowe przelać do małych foremek na muffinki. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować masą porzeczkową i owocami. Prezentuje się pięknie i świetnie smakuje. 
Podajemy mocno schłodzone.
Smacznego!


29 komentarzy:

  1. Porzeczki mamy na działce, więc chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z pokrzyw nie jadłam. W tym roku zdążyłam tylko ususzyć jej trochę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ten typ ciasta gości często, a pokrzywy mamy na bieżąco w pobliżu domu.

      Usuń
  3. Ach jak ja tęsknię za smakiem porzeczki. Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, zagranicą tęskni się właśniw do takich smaków.

      Usuń
  4. Ciasto z pokrzyw? Nigdy by mi to nie przyszło do głowy, a wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że można zrobić ciasto z pokrzywy. Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam pokrzyw, ale moja ciocia bardzo sobie chwali i mówi, że są pyszne. Muszę w końcu spróbować, w takim cieście koniecznie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są pyszne i zawierają wiele cennych składników.

      Usuń
  7. Ech , ależ kusisz tym ciastem... zjadłabym też :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda i na pewno i tak smakuje. Nie dziwota, że szybko znikł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wędrówki po kuchni4 sierpnia 2020 19:45

    Wcale się nie dziwię, ze ciasto zniknęło szybko, bo wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd to jedno, a genialny smak porzeczkowej masy to drugie. Dziękuję.

      Usuń
  10. Wygkadem przypomina mi lesny mech. Uwielbiam porzeczki 😁 chyba się przełamie i zaryzykuję ciasto z pokrzywami :) Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, bo leśny mech był tu inspiracją. Składniki są jednak zupełnie inne.

      Usuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie. Widząc liście, pomyślałem o Ślubnym, czy je zjadł. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. On się nawet nie załapał na to ciasto. Zostały mu babeczki.

      Usuń
  12. Bardzo lubię pokrzywowe dania. Tylko młodej pokrzywy już jak na lekarstwo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pokrzywy są ścinane tak, by do przymrozków mieć młode liście.

      Usuń
  13. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, chociaż właściwości zdrowotne i kulinarne pokrzywy są mi znane.
    Bardzo ciekawy przepis.Przypuszczam, że porzeczki dodają genialnego smaku.
    Zniknęło w 5 minut? No to muszę spróbować :-)
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltayew podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadłaś! Porzeczka świetnie przełamała słodycz ciasta.

      Usuń
  14. Ciasto z pokrzywą... Brzmi niepokojąco. :)

    Pozdrawiam,
    Karolina z TAMczytam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pokrzywy u mnie sobie ładnie rosną. Myślałam o zrobieniu z nich farszu do ravioli. Chyba jednak zmienię zamiary! Ciasto wygląda tak smacznie....

    OdpowiedzUsuń