piątek, 20 kwietnia 2018

Wiosenne smootie pokrzywowe


Skoro czas chwastów, to zapraszam na kolejny chwaściany post. Tym razem delektować będziemy się napojami na bazie pokrzywy. Obecnie noszą one chwytliwą nazwę smoothie, ale przecież są niczym innym jak koktajlem na wodzie.
Czy trzeba przypominać o zaletach pokrzywy? Parzące ziele zawiera witaminę C, B i K, prowitaminę A, sole mineralne (zwłaszcza wapnia i żelaza).Działa oczyszczająco na organizm,wzmacniając go,obniża poziom cukru we krwi. Ziele zbieramy wiosną przed kwitnieniem.
Przez użyciem kuchennym należy je sparzyć, aby nabrało delikatności. W naszej kuchni gości od pierwszych pędów aż do ostatnich, a zimą korzystam z suszu (nowa partia już schnie na strychu,bo chętnych na susz mam coraz więcej!)
Wracamy do naszych napojów.
Aby przygotować dwie porcje koktajlu potrzebujemy:
Jemy chwasty 2018dużą garść świeżych pokrzyw
1 szklankę wody
1 szklankę dowolnych owoców (świeżych, mrożonych lub ze słoika)
łyżeczkę miodu (zbędny przy owocach konserwowych lub bardzo słodkich)
1 łyżeczkę siemienia lnianego (lub chia).
Wykonanie:
Pokrzywę płuczemy i blanszujemy,do wrzątku dodajemy siemię lniane. Odstawiamy do wystudzenia(chyba,że lubimy ciepły napój).Schłodzone przelewamy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera, dodajemy miód i owoce. Miksujemy na jednolitą papkę. Przelewamy do wysokich szklanek.
Pijemy od razu po przyrządzeniu, bo szybko się rozwarstwia.
Smacznego!
Post powstał w ramach akcji : „Jemy chwasty”, której jestem autorem na Durszlaku.



9 komentarzy:

  1. jakoś się waham. Wyciskany sok pomarańczowy z kiwi wygląda podobnie i jest smaczny. Pokrzywa to co innego a przy tym z wodą i miodem? Może Twoje pokrzywy są smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto mówił, że ma smakować? Ma być zdrowe :D (zaraz ktoś napisze że może smakować i być zdrowe - i będzie miał rację). Popieram pomysł robienia smoothie z tego co rośnie w Gierczynie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Panowie, a ja myślę, że nie doceniacie Anny. Jeśli tak zestawiła składniki, to zapewne jej napój jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny, aczkolwiek może zaskoczyć smakiem.
    Dokładnie tak, jak zaskakuje ona sama.

    OdpowiedzUsuń
  4. Andrzeju, pokrzywy sa bardzo smaczne! Mniamniuśne! Pawle, dzięk ujęza wsparcie ! W Gierczynie rośnie sporo różnego ziela.Właśnie zbieram kolejne zioła.
    Krzysiu, pewnie, że jest smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam chwasty...i pić i dodawaćdo sałtek:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet książkę sobie zamówiłam o jadalnych chwastach:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Loyal Pat, też ją mam :) Jest pięknie wydana, jednak moja wiedza o ziołach jestna tyle duża, że po lekturze tylko gwiazdnicę dodałam do swojego menu. Ale wydana jest pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  8. O!!! To zazdroszczę tej wiedzy:): Ja się douczam:) Ale najfajniejsze są takie spacery z Osobami ,które znają zioła....Uczą,pokazują
    Pozdrawiam
    Pat:)

    OdpowiedzUsuń