czwartek, 25 października 2018

Jesienne ciasto orzechowe bez glutenu


W roku niesamowitego urodzaju orzechów nie może ich zabraknąć na stole. U mnie dodawane są do potraw na słodko i słono. Dziś zapraszam na lekkie rozpływające się w ustach ciasto orzechowe.

Ciasto orzechowe
2 szklanki mielonych orzechów włoskich
4 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
30 ml orzechówki
szczypta soli
1 czekolada gorzka lub polewa
garść połówek orzechów do dekoracji.




Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolita masę najlepiej w gorącej kąpieli. Powoli sypiemy mielone orzechy, sodę oczyszczoną i wlewamy orzechówkę,cały czas ucierając. Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Obie masy delikatnie mieszamy do pełnego połączenia.
Niedużą tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą bądź kaszą manną.
Przelewamy masę (jest dosyć gęsta) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło i wyjmujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia. W gorącej kąpieli topimy gorzką czekoladę i wylewamy ją na ciasto, dekorujemy orzechami.
To najlepsze ciasto orzechowe jakie znam. Zero mąki, zero mleka. Pychota!

Oczywiście najlepiej smakuje z poranną kawą




30 komentarzy:

  1. Mniam, ciasto orzechowe uwielbiam. Jeszcze do kawusi, no, no, smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ogromną wielbicielką takich ciast:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też w tym roku orzech jakoś wyjątkowo obrodził! Twój przepis spadł mi z nieba, gdyż właśnie się wybieram na imprezkę do osób, które glutenu nie mogą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urodzaj na owoce i orzechy jest niesamowity, codziennie przetwarzam jakieś dary przyrody. A to ciasto jest faktycznie pyszne.

      Usuń
  4. Próbuję sobie wyobrazić smak i konsystencję, ale przeszkadza mi brak mąki. Jednak skoro jest to Twoje ciasto, musi być dobre. Orzechy, właśnie. Okazało się, że na niedawno dokupionym terenie firmy rośnie orzech, ale nikt nie jest zainteresowany orzechami. Poza mną. Mam już dwa spore pudła orzechów, a że je lubię, na wiosnę kartony będą puste.
    Przypomniał mi się fikuśny kształt Waszych orzechów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, ciasto jest bardzo puszyste, to zasługa sposobu ubijania jaj. My też cieszymy się zurodzaju orzechów i się nimi zajadamy. I co ciekawe, w tym roku mają całkiem zwykłe skorupki!

      Usuń
  5. Też u nas był urodzaj orzechów, trzeba z nich korzystać; przyjazny przepis, wykorzystam, ale podwoję porcję, na większą blachę; a gdyby tak mus czekoladowy do środka:-) tylko jeszcze muszę sporo popracować dziadkiem do orzechów:-) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, Mario, też chciałam początkow zrobić większą porcję i przełożyć kremem, ale się rozmyśliłam :)

      Usuń
  6. Na szczęscie nie mam uczulenia na gluten..ale ciasto na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta orzechowe, a przepis bezglutenowy jest wprost stworzony dla mnie! :) Dziękuję za inspirację i na pewno skorzystam, bo wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiem że to zdrowe ciasto, ale zamiast czarnej czekolady dorzuciłabym białą, którą uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z biała też będzie pyszne (ja uwielbiam, Ślubny nie)

      Usuń
  9. Ciasto musi być pyszne, szkoda że nie mam piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasto to chętnie bym zjadła do kawy. Smakowicie wygląda :) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam mnóstwo orzechów więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam orzechy więc chętnie przygotuję to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale robisz smaka z rana a jak dziś o żurku i bułce :(

    OdpowiedzUsuń
  14. wow, nie wiedziałam, że można zrobić ciasto bez mąki, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się :) Pamiętam, jak robiłam je pierwszy raz byłam pełna niepokoju.

      Usuń
  15. Akurat mam orzechy, więc może zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię orzechowe ciasta, ostatnio robiłam z masą capoucino i było bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio nie jadam ciastem ale kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne polaczenie i to bez maki, chetnie takie zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Kusisz :) Lubie takie ciasta, więc chyba w końcu będę musiała wziąć się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo apetycznie, zapisze sobie przepis i podsunę teściowi :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Musi byc pyszne to ciasto kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie wypróbuje ten przepis, uwielbiam orzechy. :)

    OdpowiedzUsuń