![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Jpgd0kF3-rDRN2omt45Bxg9yNIgAHufL7Bm8uV94z-szt8U74MQHre8cUNLQW5R3_Cy-aZi_mwotZsQlZpgklfozJ1nf_KOdIwk58sMHppuTQ8kjmxjLKXA4a-mVKw4K4msZN0G_7M-3/s320/chleb+sk%25C5%2582adniki.jpg)
1/2 l zakwasu własnego nastawu
250 g mąki żytniej 2000
750 g mąki pszennej 650
250 ml zmielonych pestek dyni
3 małe jabłka
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżeczkę oregano
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 l wody
10 g drożdży
Wykonanie:
do zakwasu dodajemy 250 g mąki pszennej i drożdże, mieszamy, zostawiamy na noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia obieramy jabłka i kroimy na drobne kawałki, przygotowujemy pozostałe składniki, mieszamy, wyrabiamy. Wodę dodajemy powoli, jak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję- musi być zwarte, ale nie za twarde. Po wymieszaniu wykładamy na wysmarowana tłuszczem blaszkę i pozostawiamy na kolejne kilka godzin. Pieczemy ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Chleb smakuje wyśmienicie zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami.
Wygląda bardzo smakowicie, na pewno smakowałby mi. Lubię takie nietuzinkowe chleby z dodatkami.
OdpowiedzUsuńChleb jest podstawą wyżywienia w mojej niemal kawalerskiej kuchni.
no, ba... na pewno by Ci smakował.
UsuńMusi być pyszny :) Lubię chleby z dodatkami :) Tylko, żeby ktoś mi zrobił ;)
OdpowiedzUsuń