czwartek, 31 sierpnia 2017

#jestemPrimo, czyli o jogurtach słów kilka

Jogurty naturalne gościły w mojej lodówce dość często. I obecnie goszczą nadal, a to dzięki współpracy z trnd.pl i kolejnemu projektowi ambasadorskiemu - tym razem na tapecie jogurty naturalne Primo firmy Zott. Dotychczas Zott był najczęściej wybieraną przeze mnie marką jogurtów naturalnych, bo były dość tanie i dobre. Pod nowym szyldem trochę się jednak zmieniło - przede wszystkim wybór i konsystencja. W gamie jogurtów naturalnych Primo znajdziemy klasyczny jogurt naturalny, jogurt grecki, bez laktozy, z miodem, pitny i z dodatkami. Co do konsystencji - wcześniej jogurt naturalny Zott był typowym kremowym jogurtem, który nie różnił się specjalnie od innych. Obecnie jest to jogurt troszkę "galaretkowaty", przypominający mi jogurty robione kiedyś przez moją mamę. Dla mnie jest to zdecydowany atut. 


Nie będę się jednak rozwodziła dłużej nad samym jogurtem, a podrzucę dwa przepisy - jeden deserowy, drugi wytrawny z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. I nie, nie będą to płatki z jogurtem. ;) 
1. Letni deser jogurtowy 
Deser idealny na lato, słodki i wcale nie taki lekki...
Składniki:
Puszka ananasa
Jeden duży jogurt naturalny (np. Zott Primo)
Wiórki kokosowe
Płatki migdałowe
Cukier waniliowy (u mnie z prawdziwą wanilią kupiony podczas Wrocławskiego Bazaru Smakoszy)
Żelatyna
Odrobina wrzątku
Przygotowanie: Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki miksujemy razem dobierając proporcje do upodobań smakowych. Dodajemy żelatynę, blendujemy jeszcze raz i rozlewany do miseczek lub szklaneczek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę-dwie, a najlepiej na całą noc. Podajemy posypane wiórkami, płatkami kokosowymi, rodzynkami lub czym tylko zechcemy.
2. Sos pomidorowy
Sos idealny do kaszy, makaronu i potraw z grilla oraz jako dressing do sałatek.
Składniki:
Kubek jogurtu naturalnego (np. Zott Primo)
Kilka niedużych pomidorów
Świeże zioła (u mnie tymianek i oregano)
Sól i pieprz do smaku
Suszone pomidory w oliwie
Przygotowanie w tym przypadku jeszcze bardziej banalne - miksujemy ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Jeżeli dodamy więcej jogurtu sos sprawdzi się także, jako koktajl. 
Smacznego!



8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Właśnie testujemy jogurty bez laktozy Zott Primo (platforma trnd). Idelane dla osób z problemem nietolerancji laktozy ale nie tylko! Smak idealny, kremowa konsystencja. Pyszny z musli, owocami, sam, albo jako dodatek do zup. Dzieciom również bardzo smakuje. A poza tym bez dodatku wypełniaczy, konserwantów oraz cukru. Naprawdę godny polecenia produkt. My na pewno będziemy po niego sięgać.

Krzysztof Gdula pisze...

Aniu, przepis na sos zrobił na mnie wrażenie. Przeczytawszy, powiedziałem sobie: to proste, pomysłowe, na pewno byłoby dobre, no i wiadomo, z czego jest zrobione! Wiesz, że nie ma tych wszędobylskich E ileś. Ten przepis potwierdza znaną prawdę: w kuchni ważne są pomysłowość i wyobraźnia.
Przypomniała mi się historyjka a propos. Otóż w „Wiedźminie” Sapkowskiego ów wiedźmin trafił w gościnę do faceta, który potrafił wyczarowywać jedzenie z niczego, na dokładkę podane na stół. Gdy gość dowiedział się o tym, wzruszył ramionami mówiąc, iż każda kobieta to potrafi.
Ot, widzisz, jak wasze starania mogą być dostrzegane!

slawek zug pisze...

Można tylko dodać #jestemPrimo :)
jogurciki, które dbają o nasze zdrowie są naprawdę godne polecenia, dzieci na początku się trochę krzywią z powodu braku cukru, ale po kilku dniach zajadają ze smakiem jogurty z dodatkami.

Berka pisze...

Polecam naturalne i zdrowe jogurty Zott Primo z miodem są przepyszne. Natomiast do sałatek jogurt grecki jest obecny zawsze w mojej kuchni.#jestemPrimo

ptyss pisze...

i ja #jestemPrimo :)
ZOTT to marka, którą wybieram. Dotychczas była to ulubiona gęsta Śmietana Primo 18% ale licząc kalorie;) stosuje już jogurt naturalny Primo oraz jogurt Primo grecki. Sprawdzają się wyśmienicie zamiast śmietany więc szczerze je polecam !!!

ula123 pisze...

Dzięki testowaniu z platformy trnd miałam okazję wraz z rodziną i znajomymi zapoznać się z jogurtami Zott Primo. Są wyśmienite w smaku i mają aksamitną konsystencję oraz bardzo dobry skład. Zostaną z nami na dłużej. #jestemPrimo

Jedrekula pisze...

Polecam jogurty Primo. Grecki można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni zamiast śmietany. Natomiast z miodem idealny na przekąskę o każdej porze dnia. #jestemPrimo

Justyna J. pisze...

Super pomysł! Ja też testuję z TRND jogurty primo i jestem pod wrażeniem. Smaczny, pożywny i przede wszystkim zdrowy posiłek. #jestemprimo