poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Z cyklu Jemy chwasty- rolada drożdżówa z gwiazdnica i zieloną soczewicą

Wiosna, choć kapryśna panoszy się na świecie. Wszystko zieleniej i kwitnie, a my po zimowym braku słońca i świeżego zielska łakniemy nowalijek. Czy jednak za każdym razem musimy kupować w markecie mix sałat albo mrożony szpinak? Nie! Pewnie zauważyliście, że gdy tylko stopnieje śnieg na naszym blogu pojawiają się potrawy z chwastów. Nie inaczej jest i teraz.
Łąki wokół Dom ku pod Orzechem zapełniły się zielskiem, więc jemy go mnóstwo. Aby zdrowe chwasty rozpropagować postanowiłam zorganizować akcję „Jemy chwasty” na Durszlaku. Przez miesiąc blogerzy będą dodawać swoje pomysły na wykorzystanie podagrycznika, pokrzywy, krwawnika i reszty zieleniny. Z tak powstałego zbioru przepisów będziecie mogli skorzystać klikając w banerek akcji.
Banerek do pobrania tu:




lub na stronie Durszlaka.
Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
     Na otwarcie przedstawiam gwiazdnicę, która pięknie urosła pod folią w Trzebiatowie.

Gwiazdnica to niewielkie ziółko z białymi kwiatuszkami, niesamowicie plenne a więc uciążliwe na działce. Zamiast się jednak zżymać, ze urosło, warto je wykorzystać w kuchni, bo ma delikatny smak i świetnie nadaje się do surówek. Jako zioło stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Ma działanie przeciwkrwotoczne, przeciwnowotworowe i wspomaga rozpuszczanie płytek miażdżycowych. Już chyba to wystarczy, by się z ziółkiem zaprzyjaźnić.

Moim przyjaciółkom zaserwowałam w czasie babskiego popo€dnia roladę drożdżową z gwiazdnicą i zieloną soczewicą.

Składniki:
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
1 ½ l ziela gwiazdnicy
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
listek lubczyku
sól ogórecznikowa
żółtko

Wykonanie:
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiany go na kilka minut, by drożdże urosły. Łączymy mąkę z rozczynem, dodajemy odrobinę soli, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny. Soczewicę namaczamy w wodzie. Do rondla wlewamy olej, opłukaną gwiazdnicę, liść lubczyku i namoczoną soczewicę. Dusimy na niewielkim ogniu aż soczewica zmięknie, a woda odparuje. Zieloną papkę miażdżymy za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na podłużny placek. Wzdłuż dłuższej krawędzi nakładamy warstwę farszu, zostawiając ok. 3 cm na zaklejenie rolady. Zwijamy roladę. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powstałe wałki układamy na blasze posmarowanej olejem, po wierzchu smarujemy żółtkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy solą ogórecznikową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym dipem lub czerwonym barszczem.


8 komentarzy:

FCE.pl pisze...

Rewelacyjnie to wygląda, choć sama nie miałam okazji takiego wynalazku prtóbować. Kosztowałam z kolei bardzo podobne danie, ale ze szpinakiem.

czerwona filiżanka pisze...

ciekawy przepis, szkoda że ja nei mam piekarnika

Monika Kampczyk pisze...

imponująco wygląda i pewnie pysznie smakuje!

Justyna pisze...

Wygląda pysznie, a czytając o właściwościach, stwierdzam, że to dla mnie :) z pewnością wypróbuję :)

Krzysztof Gdula pisze...

Zrobiłem błąd. Takie wpisy miałem czytać przed posiłkiem, a nie po. Do końca wieczoru jeszcze parę godzin, jak ja wytrzymam? Ciekaw jestem smaku tego chwastu, bo swoim działaniem na nas faktycznie zachęca do zjedzenia.
Sól ogórecznikowa? A co to takiego?

Anna Kruczkowska pisze...

Cieszę się, że zainteresowałam gwiazdnicą. Na surowo ma delikatny, bardzo przyjemny smak, podobnie po obróbcecieplnej.
Sól ogórecznikowa to suszone zieleogórecznkazmielone z niewielką domieszką soli. Bardzo wygodnie się dozuje i jestświetnym źródłem minerałów.

Andrzej pisze...

Witaj
Chwast i chwasty a gdzie relacja z Trzebiatowa. Słońce woda i piach - znaczy jak na budowie czy może było inaczej?

Anna Kruczkowska pisze...

Nogi moczyłam, Bałtyk odwiedziłam. Zdjėcia wrzuciłam na Instagram 😃