poniedziałek, 14 stycznia 2019

Babka ziemniaczana na bogato


Danie zwane babką ziemniaczaną to typowe bida jedzenie. W najuboższej wersji składa się z ziemniaków ze słoniną i przyprawami. Pewnie, że wystarczy ugotować kartofle i okrasić je słoniną, ale ileż można jeść to samo? A jeśli ziemniaki się zetrze na tarce, słoninę drobno pokroi, wszystko doprawi do smaku i zapiecze w formie? Niby to samo a zupełnie inaczej.

Skąd pomysł na babkę ziemniaczaną?

W mojej kuchni babka ziemniaczana pojawiła się stosunkowo późno, po tym, jak zasmakowaliśmy w tym rarytasie w czasie festynu " Izerska gala folkloru", ale jak już raz ją zrobiłam, to zagościła na dobre.
Tanie danie powstało przy okazji przygotowania pasztetu, o którym innym razem.

Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki:
500g ziemniaków
200 g marchewki
100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 duża cebula
1 jajko
garść suszonej pokrzywy
łyżeczka macierzanki
łyżeczka lebiodki
11/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
szczypta białego pieprzu
gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
kilka plastrów słoniny i wędzonego boczku

Wykonanie krok po kroku

Warzywa obieramy i płuczemy. Trzemy na tarce do ziemniaków. W misce mieszamy warzywa z mięsem, jajkiem i przyprawami. Formę keksówkę ( ja używam silikonowej) wykładamy plastrami słoniny i boczku. Na to wykładamy masę ziemniaczaną. Górę także wykładamy boczkiem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny.
Podawać można na ciepło i zimno.
My pierwszą część zjedliśmy na obiad z dodatkiem bulionu szczawiowego, o którym za chwilę, a drugą na kolację na zimno.

Bulion szczawiowy

Aby uzyskać taki oryginalny dodatek do babki ziemnaiczanej wystarczy podgrzać pół litra bulionu i dodać przecier szczawiowy. Powstaje pyszny napój o kwaśnym smaku, idealny do dań z ziemniaków, czy pierogów. U mnie pomysł pojawił się nagle, gdy okazało się, że skończył się zakwas buraczany do barszczyku, a przecieru szczawiowego zrobiłam latem całkiem sporo. 
Przyznacie, że to tanie danie wygląda apetycznie i jest smaczną alternatywą dla placków czy gotowanych ziemniaków. 


43 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o tej babce...ale zapisuję sobie przepis do zrobienia!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogóze Izerskie cechuje ogromna różnorodnośc kuchni, stąd i moja cały czas się rozwija bo poznaję dania z różnych regionów.

      Usuń
  2. Nie robiłam nigdy takiej babki, ale na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie!! Super

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak bulion szczawiowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale się nie dziwię, bo zaróno danie i jego nazwę wymyśliłam w trakcie przygotowywania babki, więc jest to pomysł autorski.

      Usuń
  5. tego przepisu nie znałam, ale uwielbiam placki ziemniaczane dlatego na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie jest to danie dla amatorów placków ziemniaczanych, któe też bardzo lubię.

      Usuń
  6. Nie jadłam ani nie robiłam wcześniej tego typu Babki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja też poznałam ją dopiero mieszkając w Izerach.

      Usuń
  7. Zainteresowała mnie ta babka. Muszę ją kiedyś zrobić wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ziemniaczono-chlebowym facetem, więc na pewno smakowałaby mi Twoja babka. Pomysł bardzo dobry, danie takie… swojskie.

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie słyszałam o takiej babce, wygląda przepysznie, chyba spróbuję ją zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. pamiętam jej smak sprzed ok 25 lat, moja mama ją robiła i u nas nazywała się brandos czy jakoś tak : p nie pamiętam dokładnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, znam tę potrawę, ale u nas w domu mama robiła taką wersję ubogą, ciasto tylko jak na placki ziemniaczane, ale po wypieczeniu miało grubą, rumianą i chrupiącą skórkę, przysmak dla nas; a jeśli chodzi o nazwę, to od wiek wieków nazywało się u nas to jedzonko "bubało", potem spotkałam się z nazwą "bubełe", chyba coś ma wspólnego z żydowską kuchnią:-) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, Mario może i z żydowską, ale na Pogórzu robią ja potomkinie osiedleńców z wschodnich rubieży, stąd też nie jest dla mnie zaskoczeniem, że Ty znasz to danie.

      Usuń
  12. Kiedyś słyszałam o tej babce ziemniaczane. Jednak ja nigdy nie robiłam takiego dania

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy jeszcze nie robiłam babki ziemniaczanej: ani na bogato, ani na biednie. Nawet nie wiem do czego mogłabym jej smak porównać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak podobny do placków ziemniaczanych, szarych klusek lub kartaczy.

      Usuń
  14. Babkę zmieniaczaną uwielbiam,ale takiej wersji jeszcze nie znałam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smakowicie :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis chętnie wypróbuję, lubię babkę ziemniaczaną, choć w innej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana przebilas kartoflarza mojej mamy, musze zrobic taka pyszna babke <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Dla fanów ziemniaków taka babka będzie idealna. Muszę spróbować takiego dania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, zwłaszcza, że przecież zwykłe ziemniaki mogą się w końcu znudzić!

      Usuń
  19. Kiedyś jadłam podobną babkę będąc u znajomych. Zapisuję przepis i na pewno kiedyś taką przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. nigdy nie jadłam, ale ziemniaki lubię, wiec możliwe, że wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz ziemniaczane dania, to będziesz zachwycona!

      Usuń
  22. Babki ziemniaczanej nigdy nie robiłam i nigdy jej nie próbowałam. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń