wtorek, 19 marca 2019

Wielozbożowa tarta z warzywami

Tarta pojawia się u nas rzadko, ale gdy już ją robię, to zawsze wychodzi pysznie. Czasem zastanawiam się, dlaczego nie robię jej częściej, gdyż jest to danie proste, sycące i niezwykle atrakcyjne, a przy tym nie wymagające zbytnich nakładów finansowych. Można do niej użyć tego, co ma się w lodówce albo przygotować jarskie danie, na które nawet miłośnik mięsa nie będzie narzekał. Przeczytajcie więc, jak zrobić tartę wielozbożową.

Mrożonki na przednówku 


Tym razem pretekstem do przygotowania tarty był zakup mrożonki. Rzadko ich używam, mając piwniczkę pełną zapasów z ogrodu. Teraz jednak na przednówku, zapasy przerażająco się kurczą, na pólkach przeważają puste słoiczki po jesiennych skarbach, a nowalijek jeszcze niewiele.
To czas na warzywa mrożone. Czasem przygotowuję je na parze jako jarzynkę (kalafior, brokuł lub mieszankę królewską), innym razem komponuję z sosem lub  jak tym razem staje się składnikiem tarty.

Tarta bezglutenowa z warzywami

składniki na ciasto:
200 g mąki mieszanej (kukurydziana, owsiana, żytnia)
1 jajko
1 żółtko
50 ml śmietany lub w wersji fit jogurtu
łyżka suszonych pokrzyw
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Nadzienie:
paczka mrożonki Hortex warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem
opcjonalnie kawałeczki surowego mięsa z kurczaka
garść zieleniny (u mnie nowalijki nieuprawne: mniszek lekarski i przytulia)
1 białko,
150 g żółtego sera
50 ml śmietany lub jogurtu
pieprz i sól do smaku

Wykonanie krok po kroku

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy, tak by ciasto nie zdążyło się ogrzać od naszych rąk. Powstałą kulę wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (czym dłużej, tym lepiej) W tym czasie rozmrażamy warzywa na sitku, pozbywając się nadmiaru wody (można je lekko uparować, my jednak wolimy  chrupiące). 100g sera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Resztę kroimy na plasterki  Z białka,  tartego sera, śmietany i mieszanki przypraw z mrożonki przygotowujemy sos.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy na placek ciut większy od formy. Przekładamy go do foremki lekko dociskając, ważne, by powstały ranty. całą powierzchnię nakłuwamy widelcem, aby zrobić dziurki, przez które uciekać będzie powietrze z dna formy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkładamy ciasto na 20 minut. Na podpieczony spód tarty nakładamy warzywa, lekko je soląc i pieprząc, całość zalewamy sosem. Na górę układamy plastry sera. Formę z tartą wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Przed podaniem posypujemy zieleninką.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji na Durszlak.pl

Wiosenny konkurs od Matki Natury


Zapraszam też po inne przepisy na tartę:
Tarta z cukinią
Tarta z mieszanką królewską
Lekka tarta na mące razowej i jogurcie

16 komentarzy:

  1. tarta wygląda smacznie, często korzystam z gotowych mieszanek warzywnych

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało kiedy korzystam z gotowych mrożonych mieszanek. Ale rzeczywiście czasem się przydają. A tarta wygląda pysznie. Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad lub kolację. Będę korzystać bo kocham mrożone warzywa ♥️

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej tarty jeszcze nie jadłam ale lubie warzywne obiady, więc chętnie pokusze się o jej przygotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, takie coś lubię. Kolorowe, warzywne, z przyprawami. Może być bez mięsa.
    Przy okazji dowiedziałem się, co to jest tarta, bom kuchenny zacofaniec.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie, a i przepis całkiem prosty :) ja z kolei często używam mrożonych warzyw :) choć w ostatnim czasie nieco rzadziej niż kiedyś (studenckie życie)

    OdpowiedzUsuń
  8. często korzystam z mrożonych warzyw w zimie, latem staram sie jednak kupować świeże :) Mięsa nie jem wcale, więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, a przepis nie sprawia wrażenia trudnego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Haha wczoraj mój luby kupił w biedronce formę na tartę, prosząc mnie ładnie bym zrobiła. To już mam przepis na inną niż ostatnio :D. Wygląda smakowicie, myślę, że się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiej tarty. Wcześniej próbowałam tylko słodkiej wersji z owocami. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń