sobota, 1 czerwca 2019

Podsumowanie akcji "Jemy chwasty" i zupa z pokrzyw

Jak zapewne zauważyliście już drugi raz byłam gospodynią akcji „Jemy chwasty” na platformie „Durszlak”. Dzięki akcji mogliście wraz ze mną poznawać nowe smaki, a także zajrzeć do innych blogów kulinarnych, których twórcy także gotują potrawy z warzyw nieuprawnych.

Zakończenie akcji 


Akcja zakończyła się, więc czas na podsumowanie.
W ramach przygotowywania dań z chwastami powstały 32 potrawy na 13 blogach.
Dziękuję wszystkim blogerom, którzy wraz ze mną przyrządzali nieraz bardzo ciekawe dania, a tym samym przybliżyli swoim czytelnikom przebogatą kuchnię Matki Natury. Do zobaczenia za rok!

A w prezencie mam dla Was zupę serową z pokrzywami.

Ziołowa zupa z serków topionych

Składniki na jedną kokilkę:
pęczek pokrzyw
łyżka tymianku i estragonu
300 ml bulionu 
1 serek topiony ( 100g)  i ewentualnie kawałeczek sera pleśniowego
duża łyżka siekanych orzechów włoskich.

Wykonanie krok po kroku:

Pokrzywy płuczemy i zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy rozdrobniony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewamy aż się rozpuści. Wsypujemy zioła i orzechy. Przelewamy do kokilki, lub innego ulubionego naczynia. Można podać z grzankami lub świeżym wiejskim chebem z pokrzywami.
Danie jest pyszne, lekkie, pachnie ziołami. Idealne na posiłek w ciepły letni dzień. Jeśli użyjemy bulionu warzywnego lub wody, powstanie zupa wegetariańska, a ponieważ nie jest zagęszczana mąką jest też posiłek bezglutenowy.
Smacznego!
Inne dania z pokrzywy

Uczestnicy akcji "Jemy chwasty 2019"

Poniżej znajdziecie linki do wszystkich ciekawych przepisów. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.





Jemy chwasty 2019

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy z pokrzywy, ale jakoś mnie kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ostatni dzwonek na porzywę w tym roku. Jak zakwitnie, przestanie nadawać się do jedzenia!

      Usuń
  2. Mnie też kusi. Szczerze powiedziawszy, kuszą mnie wszystkie kulinaria Anny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytałam u Ciebie kiedyś przepis z chwastów :) Jeszcze nie wypróbowałam, ale może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, uwielbiam jeść chwasty! Zupę pokrzywową robię ala ziemniaczaną. O, a może będziesz wiedzieć - jak to jest z dawaniem pokrzywy niemowlakom? Mam 10 miesięcznego na stanie i chętnie bym mu dała, ale jednak trochę się wstrzymuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niewielkiej ilości w zupce można podać. Uważana jest za jedno z najbezpieczniejszych ziół w diecie niemowlaka. Lepsza jest pokrzywa od szpinaku!

      Usuń
    2. Dziękuję! No to jutro pokrzywowa 😁

      Usuń
  5. Moja babcia bardzo ceniła sobie pokrzywę, do dziś pamiętam jak piła z niej napary, albo komponowała sałatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne , ciekawe podpowiedzi..Dziekuję:)I pozdrawiam:):

    OdpowiedzUsuń
  7. Wersjaserowo ziołowa bardzo mnie zaskoczyła i zaciekawiła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zupka, z przyjemnością bym taką zjadłą :-)

    OdpowiedzUsuń