czwartek, 14 maja 2020

Fermentowana herbata z bzu lilaka

Bez lilak należy do najpiękniejszych heroldów maja. Jego drobne kwiatuszki zbite w duże grona oraz oszałamiający zapach sprawiają, ze trudno przejść obok krzewu bzu obojętnie. Fioletowe i białe kwiaty przyciągają także owady, w słoneczny dzień słychać pod krzewem intensywne bzyczenie oraz widać wzmożony ruch. Na naszym bzie chętnie przysiadają sikory.

W tym roku zdjęcia bzu są jednak inne. Oto pierwszy zimny ogrodnik Pankracy, zwany na Śląsku zmarzłym przyniósł w Góry Izerskie intensywne opady śniegu. I gdy wstałam o poranku kiście bzu uginały się pod czapami białego puchu. Ten niecodzienny widok nieco pokrzyżował mi plany, gdyż chciałam zebrać kwiaty na herbatkę.

Bez lilak i jego jadalne kwiaty

Tak, dobrze przeczytaliście. Kwiaty bzu lilaka są jadalne. Na surowo pasują jako dodatek do sałatek owocowych i twarogu na słodko. Ja podaję z kozią ricottą i miodem. Znajoma blogerka od lat serwuje sernik z kwiatami. Przyznam, że wygląda cudnie. Jednak najpopularniejszym sposobem wykorzystaniem kwiatów w kuchni jest przygotowanie herbatki z bzu lilaka.

Napój ten ma delikatnie karmelowy smak i z powodzeniem może zastąpić sklepowe mieszanki o smaku karmelowym.

Jak zrobić herbatkę z bzu?

Przygotowanie herbaty wymaga jednak nieco pracy.

Do przygotowania napoju z kwiatów bzu potrzebujemy szklanego słoika z nakrętką, piekarnika i cierpliwości. Najpierw zbieramy kwiatowe grona na początku kwitnienia. Lepiej, by część była zamknięta niż przekwitła. Obrywamy kwiaty i układamy dosyć ścisłe w słoiku. Gdy ten zostanie napełniony zakręcamy go i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę ok. 45-50 stopni (ja korzystam z tzw. dochówki w piecu kaflowym) Jakieś dwie godziny później kwiaty powinny zmienić kolor na biały. Po odkręceniu słoika natychmiast zbrązowieją. Będą już pachnieć karmelowo. Teraz wystarczy je wysuszyć. Najlepiej włączyć termoobieg w piekarniku lub położyć je na suszarce.

Do przygotowania filiżanki napoju z fermentowanych kwiatów bzu potrzebujemy łyżeczkę suszu.

Herbata z bzu lilaka nie tylko ma przyjemny lekko goryczkowy, karmelowy smak, ale także właściwości lecznicze- wspomaga naszą wątrobę, warto ją zatem mieć w swoich zapasach zamiast chemicznych specyfików.


O innych herbatkach można przeczytać w postach archiwalnych:

Herbatki na przeziębienie

24 mieszanki ziołowe

Rozgrzewające napoje na zimę


30 komentarzy:

  1. ... świetny przepis... jeśli zdążę zebrać kwiaty, to wypróbuję ... na razie nastawiłam wino z mniszka ... ma Pani wspaniałego bloga ... życzę dużo radości i zdrowia ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że trafiłam w zapotrzebowanie.

      Usuń
  2. Zapodam temat teściowi, bo on lubi takie rzezy robić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo nie miałam pojęcia, że są jadalne, niceee

    Pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. . świetny przepis...ja też ie miałam pojęcia,

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja samosiejka zakwitła w tym roku po raz pierwszy, obdarowała nas dosłownie kilkoma gronkami. Jeśli za rok zakwitnie bardziej obficie to na pewno wypróbuję, bo jeśli herbatka smakuje tak dobrze jak pachną bzowe kwiaty, to nic tylko tylko z takową herbatką do siódmego nieba. Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ musiało być radości, gdy pojawiły się kwiaty! Niech rośnie.

      Usuń
  7. Nie wiedziałam, że te piękne kwiaty można sobie zebrać i zapakować do słoika :D Ale ja raczej mało się znam na takich naturalnych sposobach na urozmaicenie kuchni, więc tym bardziej dziękuję za taki post :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej herbatce.

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest bardzo oryginalny sposób na wykorzystanie tych kwiatów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię bez :) Pachnie cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O! Nie wiedziałam że można jeść a nawet pić wywar z bzu. Zaskoczyłaś mnie właściwościami leczniczymi takiego napoju.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie.
    Może nie na temat, ale nie mamy możliwości powiadomienia Was w inny sposób.
    Otóż blog ten został nominowany do trzeciej edycji konkursu blogów od serca. Prosimy o odezwanie się na adres konkurs_blogsfromheart@onet.pl, byśmy mogli przedstawić szczegóły.
    Dziękujemy i pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiedziałam, że kwiaty są jadalne, ale nigdy z nich w ten sposób nie korzystałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę zakosztować tej herbatki, jestem miłośniczką takich "wynalazków" :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowite jest zdjęcie kwiatów bzu pod śniegiem!
    Nic, tylko czary: najpierw zbieleją, później szybciutko zbrązowieją :-)
    Zapach kwiatów jest cudny, to prawda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały tamten dzień był noesamowity z tym śniegiem i słońcem. Masz rację. Czary w kuchni.

      Usuń
  16. Znam ten smak, moja mama taka eobila

    OdpowiedzUsuń
  17. Napiłabym się chętnie. Dla mnie całkowicie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiego przepisu nie widziałam. Wiedziałam ze klawiatury można jeść ale tu jest ich naprawdę duże zastanawianie !

    OdpowiedzUsuń