sobota, 9 marca 2024

Zielona lazania z podagrycznikiem

 


Lazania to jedna z tych potraw, którą robię zdecydowanie za rzadko. Ale odkąd odkryłam, że moje foremki chlebowe mają rozmiar płatów lazanii i pasują do frytownicy, to będę robić częściej. Na pierwszy raz zrobiłam Ślubnemu zrobiłam najprostszą z mięsem mielonym, sobie z wegetariańskim farszem. I o tym dziś będzie. 

Wegetariańska lazania 

FARSZ 

150g mrożonego brokuła 

2 łyżki mrożonego zielonego groszku 

2 łyżki zielonej soczewicy 

Garść świeżego podagrycznika 

Łyżeczka siemienia lnianego 

1 szklanka wody 

Sól pieprz 

SOS

1 łyżka masła 

2 łyżki mąki 

1/2 l mleka 

jogurt naturalny (mały)

Jajko 

Sól 

Kolendra 

6 plasterków żółtego sera 



Jak przygotować lazanię? 

Warzywa gotujemy do miękkości i odparowania wody. Doprawiamy.

Na patelni przygotowujemy beszamel. Najpierw topimy masło i łączymy z mąką tak, by nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleko, mieszamy pozostawiając na niewielkim ogniu. Dodajemy sól i mieloną kolendrę. Wbijamy jajko i energicznie mieszamy do zagęszczenia. Po wyłączeniu ognia dodajemy jogurt i mieszamy. 

3 płatki lazanii układamy na patelni, zalewamy wodą i zagotowujemy. 


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy płat lazanii potem nakładamy farsz, warstwę sosu, 2 plastry sera. Powtarzamy czynność. Na górę nakładamy trzeci listek lazanii i 2 plastry sera. 

Air fryer ( ja używam Cosori Dual Blaze ) nastawiamy na 20 minut temp. 160 stopni z nawiewem. 

Podajemy posypane kiełkami. 

Post powstał we współpracy z  firmą Cosori, producenta frytownic beztluszczowych. 






11 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam lazanii. A wegetariańskiej to już w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie lazania kojarzy się z mięsem, czasem ze szpinakiem. Ja lubię eksperymenty. Ten był udany.

      Usuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostało mi jeszcze pół pudełka makaronu do lazani więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W końcu wiem co zrobić z podagrycznikiem. Mam go aż zanadto w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy chyba mamy go za dużo, a niewielu wie, że jest jadalny.

      Usuń
  5. Zielona lazania z podagrycznikiem to z pewnością innowacyjne i zdrowe podejście do klasycznego dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beszamel. Gdzieś kiedyś słyszałem to słowo, a jak się okazuje, to po prostu taki sos!
    Opisów Twoich kulinarnych poczynań nie powinno się czytać wieczorem, ani w ogóle po posiłkach, chyba że nie liczy się centymetrów obwodu.
    Krzysiek G.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka frytkownica znacznie ułatwia gotowanie. Danie wygląda przepysznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie to coś nowego. Jestem chętna żeby wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń