poniedziałek, 27 lipca 2020

Izerski zagajnik- sałatka, jakiej jeszcze nie jedliście


Takiego wysypu kurek, jak w tym roku chyba wcześniej nie było. Porastają gęsto niewielki zagajnik poniżej Kufla. Ostatnio zbierając je myślałam nad sposobem przygotowania z nich potrawy imieninowej. Takiej, która zaskoczy gości i wydobędzie z kurek cały ich aromat. Tak właśnie powstał przepis na sałatkę „Izerski zagajnik”.

Nietuzinkowa sałatka z kurkami

Składniki:

ok. 1 l. świeżych kurek
200 ml kaszy gryczanej palonej
100 ml zielonego groszku (konserwowego lub blanszowanego świeżego)
pęczek wszewłogi (można zastąpić pietruszką)
garść kwiatów wyki
kilka łyżek ricotty (u mnie kozia)
olej, pieprz, sól

Przygotowanie sałatki z kurek

Kurki czyścimy, większe grzyby kroimy, mniejsze zostawiamy w całości, płuczemy i podsmażamy na oleju, doprawiając je solą i pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko. Groszek odcedzamy. Wszewłogę siekamy, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Czekamy aż wszystkie składniki wystygną. Kurki dzielimy na dwie części, odkładając całe kapelusze. Pozostałe kurki mieszamy z kaszą i groszkiem. Dodajemy ricottę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Półmisek wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy kurki kapeluszami w dół. Obicie posypujemy posiekaną wszewłogą. Na to delikatnie wykładamy sałatkę, tak by nie zburzyć kurkowej konstrukcji. Półmisek z sałatką wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Na płaskim talerzy układamy gałązki wszewłogi. Na to wykładamy półmisek do góry nogami. Zdejmujemy półmisek z sałatki, a następnie odklejamy folię. Powstaje kopiec z grzybkami i zieleniną na górze. Dookoła sypiemy kwiaty wyki, które mają lekko groszkowy smak i świetnie komponują się z całością.
Danie to zrobiło furorę na moich imieninach nie tylko atrakcyjnym wyglądem , ale także niebanalnym smakiem. Połączenie kaszy gryczanej z groszkiem i kurkami oraz wszewłoga okazało się strzałem w dziesiątkę.


PS.1. Czym jest wszewłoga? Opis ziela wszewłogi
PS.2. Sposób wyłożenia potrawy jest podobny jak w sałatce Izerska polana 


26 komentarzy:

  1. Sałatka musi być przepyszna, świetny przepis, sam bardzo lubię wykorzystywać dary naszej Mateńki Natury. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna i regionalna. Tak jak lubię najbardziej.

      Usuń
  2. Wow, takiej jeszcze nie widziałam. Musi smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda znakomicie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia. Często wykorzystuję bulgur lub kuskus.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o kuskusie, ale zależało mi na regionalnym charakterze: Pogórze Izerskie zawsze kojarzyło mi się z polami gryki.

      Usuń
  5. Świetny przepis ! kocham grzyby pod prawie każdą postacią (wyjątkiem są marynowane). Sałatka robi wrażenie i już wyobrażam sobie jej smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet marynowane i kiszone jadam. A kurki uwielbiam!

      Usuń
  6. Rzeczywiście takiej sałatki jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszcze zbioru kurek !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tuniu, jest ich ogromnie dużo! Wszyscy mi ich zazdroszczą.

      Usuń
  8. Nigdy nie słyszałam o tej sałatce, nie pomyśłałabym by dodać kurki. Musze na jakąś okazje w rodzinie ją raz zrobić :)

    normalbutdidnot.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymyśliłam ją na spacerze, więc nie mogłaś o niej słyszeć. Jest smaczna, więc zabłyśniesz.

      Usuń
  9. Sałatka z kurkami mega, bardzo lubię te grzybki więc na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, bo kasza świetnie się komponuje z kurkami.

      Usuń
  10. O, matko, to znaczy, chciałem powiedzieć, o Anno! Za taką sałatkę całowałbym Twoje łapki codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka fajna sałatka.
    Uwielbiam grzyby i w takiej postaci jeszcze nie jadłam.
    Chętnie wykorzystam Twój przepis, bo kurki bardzo obrodziły w tym roku.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye wpodróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie obrodziły, więc trzwba szukać nowych sposobów na spożytkowanie tego dobra.

      Usuń
  12. Wędrówki po kuchni29 lipca 2020 10:28

    Sałatka prezentuje niezwykle smacznie! Trzeba korzystać z darów natury :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam i potwierdzam: najpyszniejsze danie na imprezie! Tym bardziej, że wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam kurki:) Szkoda ,że nie można podjeść wirtualnie:):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Na pewno spróbuję kurek w takim wydaniu

    OdpowiedzUsuń