sobota, 23 marca 2024

Babeczki bananowe z air fryera

 


W Twojej lodówce zalegają zapomniane banany, na które nikt już nie chce nawet patrzeć? Nie wyrzucaj! To właśnie takie owoce idealnie sprawdzą się w szybkim cieście bananowym! Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować babeczki do kawy. 

Mocno czekoladowe babeczki bananowe 

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany 

4 łyżki kakao 

1 jajko 

1 szklanka mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Opcjonalnie łyżka cukru. 


Wykonanie:

Banany zgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy pozostałe składniki. Mieszamy widelcem. Ciasto przekładamy do foremek spryskanych olejem. Pieczemy w air fryerze 20 minut w 160 stopniach. 

Ja korzystam z frytownicy Cosori DualBlaze


Podajemy na ciepło lub wychłodzone.

Post powstał przy współpracy z  firmą Cosori 




11 komentarzy:

  1. Na pewno są pyszne, bo wyglądają rewelacynie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki prosty przepis ! Babeczki wyglądają smakowicie ! Chętnie spróbuję upiec, może na święta ? Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Wielkie dzięki za podzielenie się przepisem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję. Wyglądają tak apetycznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow takie babeczki bananowe na pewno są jednymi z lepszych. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie, prosty przepis. Mój wnuk bardzo lubi placuszki (tak mówi) bananowe, ale żona jakoś inaczej je robi, chyba z dodatkiem kaszy manny. No i są smażone, a Twoje pieczone w gorącym powietrzu, jak rozumiem, czyli mają mniej tych pysznych i przebrzydłych kalorii. Czy tak?
    Krzysiek G.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite. Z dojrzałych bananów zazwyczaj robię chlebek, ale w przyszłości wypróbuję też babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, na pewno są pyszne takie babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super babeczki będę musiała je zrobić. Dzieci na pewno będą zajadały.

    OdpowiedzUsuń
  10. Babeczki na pewno pyszne i idealne dla całej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie piekłam babeczek. Ta wersja na pewno będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń