sobota, 24 lutego 2018

Zielona zupa krem

Zima nie odpuszcza, a my zaczynamy odczuwać brak słońca i ciepła. A wiadomo nic tak nie rozgrzeje w mroźny dzień jak dobra zupa. Zatem dziś zielony krem.

Składniki:
1 l bulionu
125 ml zielonej soczewicy
250g brokuła
nieduży kawałek pora
sól
pieprz
zielenina w proszku ( u  mnie sproszkowany ogórecznik)
śmietanka
Wykonanie:
brokuł czyścimy, kilka małych różyczek odkładamy do dekoracji. Por kroimy w krążki. Soczewicę, brokuł i por wrzucamy do bulionu,  gotujemy ok 30 minut. Na ostatnie 15 minut nad gotującą się zupą układamy sitko a na nim różyczki brokuła do uparowania. Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy sola i pieprzem. Przelewamy do kokilek. Dekorujemy łyżeczką śmietanki, różyczkami brokuła i suszoną zieleniną (albo świeżą z doniczki).
Smacznego!


12 komentarzy:

Aleksandra pisze...

Smakowicie, ja czasami gotuję brokułowy krem korzystając z mrożonego brokułu plus inne warzywka.

Agnieszka Mycoffeetime pisze...

Zielonych koktajli nie lubię ale zupy to już zupełnie co innego:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Pichceniomania pisze...

Ja też już łaknę wszystkiego co zielone! Zupka super :)

Anna Kruczkowska pisze...

Aleksandro, mnie też zdarza się korzystać z mrożonych brokułów, ale wolę świeże, bo mogę pochrupać na surowo.
Agnieszko, ja lubię jedno drugie, co innego Ślubny, on tylko w zupie, a dzęi zmiksowaniu składników nie wie, jakie cuda czsem zjada ;) (np. pokrzywę lub rukolę)
Pichceniomania, taki czas, że chce się przywołać wiosnę ( znalazłam dziś nasionka rzeżuchy, jutro wysieję)

Krzysztof Gdula pisze...

Oj, dopiero teraz zauważyłem wpis, Twoją kolejną propozycję kulinarną. Wszystko, co warzywne, a już zwłaszcza wszystko, co wyszło spod Twojej ręki, musi smakować.

Kamila Grubba pisze...

Wyglada przepysznie! Koniecznie muszę spróbować zrobić! Uwielbiam także zupę krem z dynii lub marchwi ❤️

moniowiec pisze...

Bardzo sycąca zupa, idealna na zimę.

Krystyna Polek pisze...

jeszcze nigdy nie robiłam zupy z soczewicy :)

Dorota Józefiak pisze...

Super przepis, szkoda, że moja rodzina nie lubi kremów! Może zrobię tylko dla mnie i synka (on pochłania wszystko!)

MamaJu JustynaK pisze...

bardzo ciekawy przepis!

Karolina Ostrowska pisze...

Uwielbiam zupę krem... ostatnio marzy mi się dyniowa z papryczką chilli :D

Anna Kruczkowska pisze...

Krzysiu, smakowała Ci czerwona, to i zieloną byś polubił.
Moniowiec, zgadza się, bardzo sycąca.
Krysiu, czas spróbować!
Doroto, u nas odwrotnie- wszyscy lubią kremy (i wtedy zjadają nawet to,c zego ponoć nie lubią)
MamaJu, dziękuję.
Karolino, dyniowa... mniam.