poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Z cyklu Jemy chwasty- rolada drożdżowa z gwiazdnica i zieloną soczewicą

Wiosna, choć kapryśna panoszy się na świecie. Wszystko zieleniej i kwitnie, a my po zimowym braku słońca i świeżego zielska łakniemy nowalijek. Czy jednak za każdym razem musimy kupować w markecie mix sałat albo mrożony szpinak? Nie! Pewnie zauważyliście, że gdy tylko stopnieje śnieg na naszym blogu pojawiają się potrawy z chwastów. Nie inaczej jest i teraz.


Gwiazdnica jako warzywo

Łąki wokół Dom ku pod Orzechem zapełniły się zielskiem, więc jemy go mnóstwo. 
Gwiazdnica to niewielkie ziółko z białymi kwiatuszkami, niesamowicie plenne a więc uciążliwe na działce. Zamiast się jednak zżymać, ze urosło, warto je wykorzystać w kuchni, bo ma delikatny smak i świetnie nadaje się do surówek. Jako zioło stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Ma działanie przeciwkrwotoczne, przeciwnowotworowe i wspomaga rozpuszczanie płytek miażdżycowych. Już chyba to wystarczy, by się z ziółkiem zaprzyjaźnić.
Moim przyjaciółkom zaserwowałam w czasie babskiego popołdnia roladę drożdżową z gwiazdnicą i zieloną soczewicą.

Drożdżowa rolada z zieloną soczewicą i gwiazdnicą

Składniki:
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
1 ½ l ziela gwiazdnicy
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
listek lubczyku
sól ogórecznikowa
żółtko

Wykonanie:
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiany go na kilka minut, by drożdże urosły. Łączymy mąkę z rozczynem, dodajemy odrobinę soli, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny. Soczewicę namaczamy w wodzie. Do rondla wlewamy olej, opłukaną gwiazdnicę, liść lubczyku i namoczoną soczewicę. Dusimy na niewielkim ogniu aż soczewica zmięknie, a woda odparuje. Zieloną papkę miażdżymy za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na podłużny placek. Wzdłuż dłuższej krawędzi nakładamy warstwę farszu, zostawiając ok. 3 cm na zaklejenie rolady. Zwijamy roladę. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powstałe wałki układamy na blasze posmarowanej olejem, po wierzchu smarujemy żółtkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy solą ogórecznikową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym dipem lub czerwonym barszczem.


8 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie to wygląda, choć sama nie miałam okazji takiego wynalazku prtóbować. Kosztowałam z kolei bardzo podobne danie, ale ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, szkoda że ja nei mam piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  3. imponująco wygląda i pewnie pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, a czytając o właściwościach, stwierdzam, że to dla mnie :) z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłem błąd. Takie wpisy miałem czytać przed posiłkiem, a nie po. Do końca wieczoru jeszcze parę godzin, jak ja wytrzymam? Ciekaw jestem smaku tego chwastu, bo swoim działaniem na nas faktycznie zachęca do zjedzenia.
    Sól ogórecznikowa? A co to takiego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że zainteresowałam gwiazdnicą. Na surowo ma delikatny, bardzo przyjemny smak, podobnie po obróbcecieplnej.
    Sól ogórecznikowa to suszone zieleogórecznkazmielone z niewielką domieszką soli. Bardzo wygodnie się dozuje i jestświetnym źródłem minerałów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj
    Chwast i chwasty a gdzie relacja z Trzebiatowa. Słońce woda i piach - znaczy jak na budowie czy może było inaczej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nogi moczyłam, Bałtyk odwiedziłam. Zdjėcia wrzuciłam na Instagram 😃

    OdpowiedzUsuń