niedziela, 15 marca 2020

Wegańska pasta z czerwonej soczewicy


Pasty do chleba są tematem, o który mnie prosiliście po publikacji poprzedniego przepisu. Zatem dziś przedstawiam bliską kuzynkę pasty z zielonej soczewicy, bo i tym razem bohaterką przepisu będzie soczewica, ale czerwona. Jeśli zastanawiacie, się, czym oprócz koloru różnią się te dwa gatunki soczewicy, to zaraz to wyjaśnię. Zapraszam!









Czerwona soczewica

Pasta z soczewicy z twarogiem
Spośród różnych nasion ten gatunek wyróżnia się szybkim tempem gotowania. Po namoczeniu (które w przypadku czerwonej soczewicy nie jest konieczne) wystarczy kilka minut, by z ziarenek zrobiła się papka. To sprawia, że idealnie nadaje się do zagęszczania potraw, natomiast nie sprawdzi się, gdy zależy nam na widoczności ziaren. Niestety po ugotowaniu przestaje być pięknie wybarwiona i z pomarańczowej staje się beżowa. Soczewica jest bogatym źródłem dobrze przyswajanego białka, witamin z grupy B oraz minerałów ze wskazaniem na potas, magnez i żelazo. Zawiera także kwas foliowy i co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny. Jak widzicie warto po czerwoną soczewicę sięgać.




Pasta do chleba z soczewicy czerwonej

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
łyżka oliwy z oliwek
sól
1 łyżka mieszanki przypraw: suszone pomidory, czosnek, bazylia

Przygotowanie:


Soczewicę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy do odparowania (ok. 10 minut). Po tym czasie ziarna powinny się rozpadać. Nasiona rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę i przyprawy. Solimy do smaku. Pasta z soczewicy może być przechowywania w lodówce ok. tygodnia, ale gwarantuję, że podanych proporcji, zniknie natychmiast!
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy najlepiej smakuje, gdy podamy do niej  chleb na zakwasie oraz kawałkiem domowego sera i zieleniną.

Kawa Siesta


Smacznego!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie pod tagiem kuchnia

A w ramach oczekiwania na wiosnę warto zrobić zakupy online na Jula.pl
Dostawa już od 9,90 zł

32 komentarze:

  1. Wędrówki po kuchni15 marca 2020 18:32

    No proszę - kilka tak prostych składników i można wyczarować takie pyszne jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglada, na pewno jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że byłam zaskoczona, jak bardzo smaczna wyszła, a z kozim serem to już całkiem poezja!

      Usuń
  3. Zapisuję sobie przepis. Lubię domowe pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pasty, uwielbiam też soczewicę, więc przepis, na pyszne śniadanie, idealny. Pozdrawiam niedzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś idealnie dla mnie, z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasty jeszcze nie robiłam. Zazwyczaj robię pasztet

    OdpowiedzUsuń
  7. Przede wszystkim zdrowo, a teraz warto dbać o odporność

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie soczewice. Tego przepisu nie znałam, muszę wypróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie potrafię się przekonać do smaku soczewicy, to pewnie dlatego, że w dzieciństwie byłam nią karmiona bardzo często, a przecież to zdrowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przepis wykorzystam, moja rodzinka pewnie się skusi, zwłaszcza córka lubi takie kulinarne klimaty. :)

      Usuń
  10. Mniam, narobiłaś mi smaka na taką pastę :) akurat nie mam w domu czerwonej soczewicy, ale jak tylko będzie można ją gdzieś dostać, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę się jakoś zaprzyjaźnić z soczewicą, bo bardzo ją lubię, ale jako mi z nią nie po drodze

    OdpowiedzUsuń
  12. Czas w takim razie na soczewicę - pomyślę o niej przy okazji kolejnych zakupów

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie pasty, bo to proste i uniwersalne rozwiązanie na kanapkę, ale takiej z soczewicą jeszcze nie próbowałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdjęcia jak zwykle wzbudzają apetyt. Kolorowe danie z warzywami, czyli mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Prościutki przepis na coś mega pysznego! Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię tego rodzaju pasty. Do tej pory z czerwonej soczewicy robiłam zupę.

    OdpowiedzUsuń
  17. super :D nie wiedziałam, że to takie proste :) Chętnie spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  18. Zwykle robię pasty z ciecierzycy czy awokado, a tu proszę - coś innego. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca też jest pyszna! Ka z niej robię przekąski.

      Usuń
  19. Takie pasty świetnie sprawdzają się na śniadanie! I do tego to takie proste

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam pasty i smarowidła do pieczywa. Twoja pasta wygląda naprawdę apetycznie. Wypróbuję. Ja robiłam z zielonej soczewicy, z czerwonej nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wszelakie pasty,ale z soczewicy w ogóle jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis i na pewno niebawem spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń