poniedziałek, 28 września 2020

Pyszny omlet z kozim serem i gruszką

 

Jesień obdarowuje nas ogromną ilością owoców, więc trzeba korzystać, póki są aromatyczne i świeże. Wśród moich ulubionych jesiennych skarbów są gruszki, które lubię jeść w różnych kombinacjach. Zazwyczaj łączę ją z kakao lub innymi słodkimi dodatkami. Tym razem postanowiłam wypróbować zupełnie inne dodatki, a danie, które proponuję łączy ze sobą wytrawny i dosyć ostry smak koziego sera ze słodką gruszką.

Zapraszam

Jak zrobić pyszny omlet na śniadanie?

Składniki:

2 jajka od szczęśliwych kur

3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej

50 g koziego sera podpuszczkowego

1 gruszka

kilka liści szpinaku ( u mnie szpinak nowozelandzki)

mieszanka świeżych ziół: tymianku i lebiodki

sól

olej do smażenia



Wykonanie:

Gruszkę obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ser kozi także kroimy w kostkę. Liście szpinaku oraz zioła siekamy, zostawiając kilka w całości do dekoracji.

Jajka wbijamy do miski, lekko solimy i miksujemy (można też osobno ubić białka na sztywną pianę, a osobno żółtka z mąką). Dodajemy powoli mąkę, a potem wsypujemy resztę składników. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę omletową. Smażymy omlet na rumiano i przekładamy na drugą stronę do podsmażenia. Wykładamy na talerz, ozdabiamy pozostałymi liśćmi.

Smacznego!



Inne przepisy na omlety:

Zielony omlet z podagrycznikiem

Omlet z ziołami

Omlet z pokrzywą

28 komentarzy:

  1. Pogodniaki!

    Omlet wygląda pysznie! Jest wspaniała alternatywą dla tych, którzy nic poza jajecznicą nie widzą ☺️

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat gruszek mam obecnie pod dostatkiem, tylko zdobyć kozi ser i na pewno wypróbuję, smakować takie królewskie śniadanie musi wybornie! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabym napisać, że ser może być inny, ale to nieprawda. Kozi ser jest specyficzny i to on tak dobrze się komponuje.

      Usuń
  3. Na omlet długo nie trzeba mnie namawiać :) U mnie prawie codziennie na śniadanie, z sezonowymi dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam już różne omlety, ale takiego jeszcze nie! Więc czas to nadrobić. Tylko muszę się jeszcze przekonać do koziego sera - nie za bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Omleta w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, więc chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak za omletem nei przepadam tak przekonałaś mnie serem kozim i gruszką, uwielbiam to połączeni. W ogóle mega lubię gruszki

    OdpowiedzUsuń
  7. The omelet looks delish! I would want to try it with a pear. Thanks for sharing.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też ostatnio goszczą omlety na śniadanie, ale ja do swoich omletów nie dodaję mąki. Gruszka i kozi ser - to doskonałe połączenie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam, że omletu z gruszką jeszcze nie miałam okazji próbować, ale przypuszczam, że i taka wersja na śniadanie bardzo by mi smakowo podeszła. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gruszki mam! Szpinak też! Nawet jajka od szczęśliwych kur - tak więc nie pozostaje mi nic innego jak wykorzystać przepis na pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jest idealny na śniadanie. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie smakowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi pysznie. I już wiem co będzie jutro na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam omletu, to połączenie smakowe mogłoby bardziej zasmakować siostrze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda ładnie i smakowicie, jak zawsze w Twojej kuchni, ale smaku nie potrafię sobie wyobrazić. Ciekawy jestem opinii Ślubnego...

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam omlet ze szpinakiem, jem często, ale takiego przepisu nie znałam, zawsze robię osobno omlet i na nim dopiero wykładam szpinak (z dodatkiem smietany lub jogurtu), z czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń