środa, 20 stycznia 2021

Jajka w majonezie z dziką nutą


 Któż z nas nie zna dania serwowanego przy okazji wszelkich świąt i imprez rodzinnych? Jajka w majonezie to przecież obowiązkowa przekąska na tradycyjnych przyjęciach. Nasze danie pojawiło się przypadkiem, gdy maiłam wrażenie, że skończyły mi się pomysły na kolacje.

Jajka z podagrycznikiem

Było późne popołudnie, a ja skrollowałam fb. Nagle na jednej z grup kulinarnych dostrzegłam tradycyjne jajka w majonezie i olśniło mnie! Zrobię pyszną kolację. Nie byłabym sobą, gdybym jednak nie dodała czegoś oryginalnego. Tym razem smaku jajom dodaje proch podagrycznikowy. Pod tą tajemnicza nazwą kryje się pogadrycznik zebrany latem, wysuszony i zmielony w młynku. Przygotowana w ten sposób zielona przyprawa jest świetnym urozmaiceniem zimowych potraw. Proch ma intensywnie zielony kolor i lekko pikantny smak.


Jajka w majonezie - przepis

Składniki:

4 jajka od wiejskich kur

1 płat śledzia w oleju lub matiasa

1/2 cebuli

duża łyżka majonezu

łyżka kwaśnej śmietany

łyżeczka łagodnej musztardy

kilka zielonych oliwek

suszony podagrycznik




Wykonanie

Jajka gotujemy na półtwardo (4 minuty). Chłodzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę siekamy i parzymy. Śledzia kroimy w cienkie paseczki (jeśli jest to matias można go nieco wymoczyć). Cebulę mieszamy ze śledziem i wykładamy na półmisek. Jajka kroimy na połówki i układamy na śledziku. Dokładamy trochę oliwek. Z majonezu, śmietany i musztardy przygotowujemy sos. Polewamy nim jajka. Wszystko posypujemy suszonym podagrycznikiem. Jajka z majonezem posypane podagrycznikiem pięknie się prezentują i świetnie smakują.

Smacznego! 




17 komentarzy:

  1. Wlasnie chodzi mi po głowie przygotowanie kolacji i tak mi narobiłaś smaka tymi jajakami,ze biegne do kuchni nastawiać wodę. Bardzo fajny przepis I danie zrobione w mig.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podagrycznik nic mi nie mówi i nie mam tego w kuchni. Natomiast jajka uwielbiamy. Myślę, ze wypróbuję Twój przepis i przygotuję takie jajka na piątek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli klikniesz w suszony podagrycznik, wyskoczy post o dzikich warzywach.

      Usuń
  3. W prosty sposób można urozmaicić klasyczne danie. Ja wyczekuję już z niecierpliwością czosnku niedzwiedziego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, zwłaszcza, że jego stanowisko mam przy domu!

      Usuń
  4. ja niestety nie jestem fanką jajek, jak jajka to tylko do ciasta albo panierki, ale myślę, że mężowi by smakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jajka, w każdej postaci, zwłaszcza jeśli na miękko z koperkiem, lub na twardo z ciekawą propozycją sosu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jajka z dodatkiem majonezu, jest to zdecydowanie mój przysmak.

    OdpowiedzUsuń
  7. O ciekawy pomysł z wykorzystaniem ryby. Myślę że ciekawe danie, ale ja jajek unikam w diecie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jajka w majonezie. Ze śledziami jeszcze ich nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mnie skusiłaś tym przepisem. Mam ochotę na takie jajka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jajka w zielonym majonezie? Oczywiście tak! Zwłaszcza ze śledzikiem.

    OdpowiedzUsuń