piątek, 18 marca 2022

Makaron w sosie brokułowym


Kocham makaron. W każdej postaci i o każdej porze. Może być na słodko i na słono. Z sosem, na mleku lub zapiekany. Spagetti, penne, farafale, łazanki... każdy! Najbardziej jednak lubię, gdy makaron płąwi się w gęstym aromatycznym sosie. I taki serwowałam ostatnio.

Makaron w zielonym sosie



Składniki:

200g makaronu ( u mnie serpentynki Tak jak lubię Polmak

200g różyczek brokuła

2 łyżki suszonej pokrzywy lub garść młodej (już się pojawiła)

100g serka topionego

2 łyżki tartego sera np. gouda

2 łyżki mieszanki ziaren (np. dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane)

sól, pieprz do smaku

Zielony sos do makaronu- przepis



Makron gotujemy zgodnie z instrukcją. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i blanszujemy. Z wody wyjmujemy kilka różyczek, do reszty dodajemy pokrzywę, zagotowujemy i miksujemy. Do mikstury dodajemy pokruszony  serek topiony i doprawiamy do smaku solą i pierzem. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki można go zagęścić mąką. Do gotowego sosu wrzucamy pozostałe różyczki brokuła. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy sos. Posypujemy tartym serem i ziarnami. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Makaron mogę jeść pod każdą postacią. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja lubię makaron. Jest dla mnie zawsze ratunkiem jak nie mam pomysłu na obiad lub nie chce mi się nic wymyślać. Potrafię ugotować makaron i tylko lekko podsmażyć na masełku i gotowe jedzonko. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki makaron jest super! Jak mam lenia, to robię makaron na mleku.

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :D Bardzo lubię makaron pod różnymi sosami przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham chleb. Każdy, a zwłaszcza czerstwy. Makaron może być, ale nie częściej niż raz na rok. Przyznam jednak, że zdjęcia Twojego dania pobudzają mój apetyt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brokuły są pyszne i można właśnie taki makaron zrobić. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń