poniedziałek, 17 października 2022

Wegetariańskie flaczki z opieniek


 Jesień to cudowny czas dla wegetarian. Pyszne jedzenie samo pcha się pod nogi! Owoce, warzywa i grzyby są teraz najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze. I choć mamy już mnóstwo zapasów, to wciąż ciągnie mnie do lasu i do dzikich sadów. Tym razem wybrałam się na opieńki. Spędziłam w lesie kilka godzin na bezowocnych poszukiwaniach, obeszłam swoje miejscówki i nic... Zrezygnowana poszłam w nowe miejsce i... były! Całe mnóstwo ślicznych młodziutkich opieniek.

Co z nich przygotowałam?

O tym właśnie jest ten post!

Zupa grzybowa a la flaczki


Kocham zupy, wszelkie. Gdy jeszcze jadałam mięso lubiłam czasem przygotować flaki. Teraz wykorzystuję grzyby, by korzystając z odpowiednich przypraw ugotować aromatyczną wegetariańską zupę przypominająca flaczki. Najlepsza zupa a la flaczki wychodzi oczywiście z siedzunia sosnowego czyli koziej brody. Można też wykorzystać czubajki, boczniaki, uszaki bzowe lub opieńki.

„Flaczki” z opieniek

Składniki:

1/2 kg włoszczyzny

Ok.1,5 litra kapeluszy dorodnych opieniek (może być więcej)

1-2 ziemniaki

gałązka lubczyku

kilka łyżek oleju

1/4 czerwonej papryki

1/2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

zielona pietruszka


Przyprawy do flaków: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, oregano, wędzona papryka


Wykonanie:


Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por i papryki kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewany olej, wrzucamy warzywa i podsmażamy. Opieńki kroimy na paseczki, płuczemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Do większego garnka wrzucamy podsmażone warzywa i obgotowane opieńki. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy rozgnieciony czosnek i resztę przypraw. Chwilę gotujemy, żeby smaki się wymieszały.


Przelewamy do bulionówek, posypujemy pietruszką. Podajemy ze świeżą bułką.

Mój mięsożerny Ślubny dostał zupę z dodatkiem kiełbasy pokrojonej w cieńkie paseczki i podsmażonej.

Smacznego!

Inne przepisy na dania z opieniek:

Opieńki w cieście naleśnikowym

Leczo z opieńkami


18 komentarzy:

  1. To musi być naprawdę pyszne. Flaków tradycyjnych się nie tykam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie flaczki z opieniek to pycha, biją na głowę te tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio piekłam tartę z opieńkami miodowymi. Lubię te grzybki pełne aromatu. Taka zupa z opieńkami na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nie lubię tradycyjnych flaczków, to takie zjadłabym z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię opieńki miodowe jak i brązowe. W tym roku niestety nie miałam czasu na grzybobranie, a szkoda bo danie wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. opieńki to fajne wyjątkowe grzyby takie chrupiące, fajny pomysł by wykorzystać je jako imitacje flaczków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam grzyby, nawet mogłabym je zbierać, ale jak wejdę do lasu to mam wrażenie, że całe robactwo leci mnie przywitać. Poza tym nie znam się na grzybach. Zbieram tylko borowiki. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  8. O, kolejny super pomysł Ani! Obiecuję sobie zrobić taką zupę kiedy znajdę opieńki.
    Krzysztof Gdula. Google nadal nie wiedzą, że jestem zalogowany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra zupka! A Google to jakieś państwo w państwie 😂prawie jak Instagram. 😂

      Usuń
  9. Uwielbiam grzyby a zwłaszcza opieńki! Chętnie wypróbuję Twój przepis bo zwykłe flaczki trochę mnie brzydzą. Uwielbiam sezon grzybowy - grzyby można wykorzystać na milion sposobów, dzięki Tobie poznałam kolejny super przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń