Czekam na kurki i prawdziwki, a tym czasie zbieram to, co akurat rośnie.
Tym razem trafiłam na ślicznej urody boczniaki, więc wykorzystałam je do kolejnego chwaścianego dania.
Boczniaki z orientalną nutą
Produkty:
Garść boczniaków (lub 2 sklepowe grzyby)
Marchewka, kawałek selera, kawałek pora
2 łyżki czerwonej soczewicy
Kilka alg wakame (jak się je lubi)
Duża garść żółtlicy
Łyżka sosu sriracha ( może być więcej jeśli lubi się pikantne dania)
Łyżka sosu teriyaki
Garść zielonej kolendry
Łyżka oleju
Nori flakes i sezam do dekoracji
![]() |
Żółtlica |
Wykonanie:
Boczniaki kroimy na paski, marchewkę i seler trzemy na tarce, por siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i warzywa i lekko podsmażamy.
Algi namaczamy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do warzyw, wlewając także wodę z moczenia.
Żółtlicę płuczemy, siekamy i przekładamy na patelnię.
Wrzucamy soczewicę. Doprawiamy sosami i gotujemy aż soczewica zmięknie.
Do smaku można doprawić sosem sojowym lub solą.
Kolendrę siekamy.
![]() |
Kolendra |
Gotowe danie wykładamy na talerz. Podajemy z makaronem lub ryżem.
![]() |
Boczniaki z żółtlicą w sosie teriyaki |
Na koniec sypiamy kolendrę, nori flakes i sezam.
Smacznego!
![]() |
Boczniaki z orientalną nutą |
Jakie pyszne jedzonko. Ja też czekam na kurki, bo uwielbiam robić sobie z nimi jajecznicę.
OdpowiedzUsuńJajecznica z kurkami to podstawa letniej diety 😀
UsuńNie zbieram tych grzybów. Nie jestem ich pewna. Twoja potrawa wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńZawsze możesz boczniaki kupić w sklepie.
UsuńJakie połączenie! Boczniaki w orientalnej nucie - muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJak to przepysznie sie prezentuje! Z przyjemnością skosztowałabym tego dania
OdpowiedzUsuńByło pyszne!
UsuńUwielbiam boczniaki, dawno ich nie jadłam, za makaronem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńZ ryżem też będą doskonałe!
UsuńNigdy nie jadłam tych grzybów. Za to kurki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tych grzybów. W moim domu nie zbierało się ich.
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda apetycznie. Chętnie bym jej spróbowała.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńAromatycznie i oryginalnie! uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńUwielbiam boczniaki, a w tej wersji jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku. Nigdy nie jadłam tych grzybów.
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne. Boczniaki to moje ulubione grzyby.
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Nigdy nie jadłam boczniaków.
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda apetycznie. Chętnie spróbuję ją zrobić.
OdpowiedzUsuńNie jadłam tych grzybów. Jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuń