poniedziałek, 9 czerwca 2025

Boczniaki z żółtlicą i sosem teriyaki

 


Czekam na kurki i prawdziwki, a tym czasie zbieram to, co akurat rośnie.

Tym razem trafiłam na ślicznej urody boczniaki, więc wykorzystałam je do kolejnego chwaścianego dania.

Boczniaki z orientalną nutą 

Produkty:

Garść boczniaków (lub 2 sklepowe grzyby)

Marchewka, kawałek selera, kawałek pora 

2 łyżki czerwonej soczewicy 

Kilka  alg wakame (jak się je lubi)

Duża garść żółtlicy 

Łyżka sosu sriracha ( może być więcej jeśli lubi się pikantne dania)

Łyżka sosu teriyaki 

Garść zielonej kolendry 

Łyżka oleju 

Nori flakes i sezam do dekoracji 

Żółtlica 


Wykonanie:

Boczniaki kroimy na paski, marchewkę i seler trzemy na tarce, por siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i warzywa i lekko podsmażamy.

Algi namaczamy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do warzyw, wlewając także wodę z moczenia. 

Żółtlicę płuczemy, siekamy i przekładamy na patelnię.

Wrzucamy soczewicę. Doprawiamy sosami i gotujemy aż soczewica zmięknie.

Do smaku można doprawić sosem sojowym lub solą.

Kolendrę siekamy. 

Kolendra 

Gotowe danie wykładamy na talerz. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Boczniaki z żółtlicą w sosie teriyaki 

Na koniec sypiamy kolendrę, nori flakes i sezam.

Smacznego!

Boczniaki z orientalną nutą 




22 komentarze:

  1. Jakie pyszne jedzonko. Ja też czekam na kurki, bo uwielbiam robić sobie z nimi jajecznicę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zbieram tych grzybów. Nie jestem ich pewna. Twoja potrawa wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie połączenie! Boczniaki w orientalnej nucie - muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to przepysznie sie prezentuje! Z przyjemnością skosztowałabym tego dania

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam boczniaki, dawno ich nie jadłam, za makaronem nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam tych grzybów. Za to kurki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się pysznie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam jeszcze tych grzybów. W moim domu nie zbierało się ich.

    OdpowiedzUsuń
  9. Potrawa wygląda apetycznie. Chętnie bym jej spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie składników, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aromatycznie i oryginalnie! uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam boczniaki, a w tej wersji jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem ciekawa smaku. Nigdy nie jadłam tych grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale to musi być pyszne. Boczniaki to moje ulubione grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapowiada się smacznie. Nigdy nie jadłam boczniaków.

    OdpowiedzUsuń
  16. Potrawa wygląda apetycznie. Chętnie spróbuję ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam tych grzybów. Jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń