Czekam na kurki i prawdziwki, a tym czasie zbieram to, co akurat rośnie.
Tym razem trafiłam na ślicznej urody boczniaki, więc wykorzystałam je do kolejnego chwaścianego dania.
Boczniaki z orientalną nutą
Produkty:
Garść boczniaków (lub 2 sklepowe grzyby)
Marchewka, kawałek selera, kawałek pora
2 łyżki czerwonej soczewicy
Kilka alg wakame (jak się je lubi)
Duża garść żółtlicy
Łyżka sosu sriracha ( może być więcej jeśli lubi się pikantne dania)
Łyżka sosu teriyaki
Garść zielonej kolendry
Łyżka oleju
Nori flakes i sezam do dekoracji
![]() |
Żółtlica |
Wykonanie:
Boczniaki kroimy na paski, marchewkę i seler trzemy na tarce, por siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i warzywa i lekko podsmażamy.
Algi namaczamy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do warzyw, wlewając także wodę z moczenia.
Żółtlicę płuczemy, siekamy i przekładamy na patelnię.
Wrzucamy soczewicę. Doprawiamy sosami i gotujemy aż soczewica zmięknie.
Do smaku można doprawić sosem sojowym lub solą.
Kolendrę siekamy.
![]() |
Kolendra |
Gotowe danie wykładamy na talerz. Podajemy z makaronem lub ryżem.
![]() |
Boczniaki z żółtlicą w sosie teriyaki |
Na koniec sypiamy kolendrę, nori flakes i sezam.
Smacznego!
![]() |
Boczniaki z orientalną nutą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz