poniedziałek, 9 czerwca 2025

Boczniaki z żółtlicą i sosem teriyaki

 


Czekam na kurki i prawdziwki, a tym czasie zbieram to, co akurat rośnie.

Tym razem trafiłam na ślicznej urody boczniaki, więc wykorzystałam je do kolejnego chwaścianego dania.

Boczniaki z orientalną nutą 

Produkty:

Garść boczniaków (lub 2 sklepowe grzyby)

Marchewka, kawałek selera, kawałek pora 

2 łyżki czerwonej soczewicy 

Kilka  alg wakame (jak się je lubi)

Duża garść żółtlicy 

Łyżka sosu sriracha ( może być więcej jeśli lubi się pikantne dania)

Łyżka sosu teriyaki 

Garść zielonej kolendry 

Łyżka oleju 

Nori flakes i sezam do dekoracji 

Żółtlica 


Wykonanie:

Boczniaki kroimy na paski, marchewkę i seler trzemy na tarce, por siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i warzywa i lekko podsmażamy.

Algi namaczamy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do warzyw, wlewając także wodę z moczenia. 

Żółtlicę płuczemy, siekamy i przekładamy na patelnię.

Wrzucamy soczewicę. Doprawiamy sosami i gotujemy aż soczewica zmięknie.

Do smaku można doprawić sosem sojowym lub solą.

Kolendrę siekamy. 

Kolendra 

Gotowe danie wykładamy na talerz. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Boczniaki z żółtlicą w sosie teriyaki 

Na koniec sypiamy kolendrę, nori flakes i sezam.

Smacznego!

Boczniaki z orientalną nutą 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz