środa, 29 kwietnia 2020

Grillowana karkówka w marynacie ziołowej


Maj zbliża się wielkimi krokami, a razem z nim czas na majówki i grillowanie na łonie natury. Podejrzewam, że lada chwila większość Polaków ruszy w plener, bo zniesiono kolejne restrykcje. A jak wiadomo prawdziwy polski grill nie obejdzie się bez karkówki. Nie inaczej jest u nas. Na ognisku można zrobić kiełbaskę albo moje popisowe bułki z ogniska, jednak Ślubnemu kiełbaska szybko się nudzi i trzeba marynować mięsko lub przygotowywać rybę. A skoro mamy maj i mnóstwo cudownie młodych ziół, to i karkówka musi być w ziołach.






Grillowana karkówka w marynacie ziołowej

Składniki:

4 plastry karkówki
1 cebula
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
garść kurdybanku
ziele angielskie, pieprz.
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju.

Wykonanie:

Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem. Wodę zagotowujemy z kurdybankiem, solą i resztą przypraw. Po zagotowaniu dodajemy ocet i miód. Mieszamy zalewę i pozostawiamy do wychłodzenia. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Karkówkę smarujemy olejem, przekładamy do garnka razem z cebulą, zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. 
 Mięso układamy na tacce, obsypujemy cebulą z zalewy.
W trakcie grillowania można karkówkę podlewać marynatą.
Podajemy z sałatką lub pieczywem. U nas królowała sałatka z kuskusem i mieszanką warzyw.
P.S. jak pewnie zauważyliście u nas nawet grill jest konstrukacją typu zero waste ;) Na razie jednak nie mam pomysłu na wielorazowe tacki na ten grill. Polecam też rybkę:
Pstrąg na kamieniu

40 komentarzy:

  1. Taka zamarynowana karkówka jest pyszna :) I grill się na pewno uda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wypróbuje to podzielę się z wrażeniami. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nie lubiłam karkówki, jakoś tak mi nie podchodziła, dopiero, kiedy miałam okazję posmakować ją z grillowanej wersji, zaczęłam się do niej przekonywać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jemy tylko grillowaną.

      Usuń
    2. A zapomniałam, kiedyś jadłam u koleżanki karkówkę pieczoną w sosie cebulowym, to nawet chyba jakieś gotowe cebulowe zupki były, i przyznaję, że ciekawy miała smak. :)

      Usuń
    3. Z zupkami cebulowymi nie próbowałam. Ale w maggi już tak.

      Usuń
  4. Taka karkowka z grilla z pyszna marynata smakuje wysmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię karkówkę w marynacie, ale nie pomyślałam o occie jabłkowym jako dodatku do marynaty. Muszę przetestować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Dzięki temu składnikowi szybciej robi się krucha, a przy tym nabiera zupełnie innego aromatu.

      Usuń
  6. Ach niemalże poczułam też zapach. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest niesamowity, bo też grillujemy na drewnie.

      Usuń
  7. Wędrówki po kuchni30 kwietnia 2020 21:04

    I po co ja tu zajrzałam! Jestem głodna, a tu takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robię się głodna oglądając zdjęcia jedzenia!

      Usuń
  8. uwielbiam sezon grilowy, ten smak jest po prostu wart wszystkiego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że mam już swoją sprawdzoną marynatę na karkówkę. Chętnie bym po eksperymemtowała, ale ten ocet jabłkowy - sama nie wiem. U mnie w domu tylko ja go lubię. Czy smak mięsa i cebuli nie jest za bardzo octowy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Super trafiłam, bo właśnie rozmrażam karkówkę na grilla

    OdpowiedzUsuń
  11. Może zrobimy kiedyś, pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za grillem, ale wygląda naprawdę pysznie. Może kiedyś się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy potrawy z ognia, więc często palimy ogniska.

      Usuń
  13. Jakoś wolę romantycznie, czyli ognisko zamiast grilla :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robimy ogniska. Wtedy mięcho nabija się na patyki.

      Usuń
  14. Często taką robię ale w piekarniku, nie lubię grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz grill jak pewnie zauważyłaś jest siatką postawioną nad ogniskiem. To całkiem zmienia smak mięsa.

      Usuń
  15. Uwielbiam karkówkę z grila.Przy najbliższej okazji zrobię ją według twojego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Powtórzę za Wędrówkami po kuchni: po co zaglądałem tutaj przed porą obiadową? Niektóre Twoje posty, Anno, trzeba czytać będąc sytym.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis. Z chęcią go wypróbuję go dzisiaj na grillu. Wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, aż naszła mnie ochota na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za karkówką nie przepadamy, natomiast w podobny sposób mogłabym przyrządzić inne mięsko na grilla. 😊

    OdpowiedzUsuń