wtorek, 12 stycznia 2021

Pyszna babka z czekoladową polewą

 


W czasie weekendu odwiedzili nas mili goście, należało więc podać smaczne i ładnie się prezentujące ciasto, które przy tym robi się szybko i łatwo. Postawiłam na babkę, gdyż ta zawsze mi wychodzi. Jej główną atrakcją oprócz niebiańskiego smaku był sposób dekoracji, który sprawił, że ze zwykłego ciasta stała się ciastem z efektem wow.

Babka na każdą okazję


Do przygotowania pysznego ciasta  nie trzeba wielu składników, a dodatkowe wrzucam na zasadzie, co mi w duszy gra.  W zależności jaką babkę chcę zrobić, dodaję cytrynę, kakao, bakalie.Tym razem oprócz łyżeczki kakao dodałam dżem śliwkowy oraz przyprawę piernikową.

Składniki babki:

2 szklanki mąki

2 jajka

2 białka (zostały po faworkach)

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml dżemu śliwkowego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

kilka kropel olejku migdałowego

1 łyżeczka kakao

5- 6 łyżek oleju

Polewa i dekoracja:

1 mleczna czekolada, 1 biała czekolada, czekoladowe kule, posypka kakaowa, crunchy czekoladowe, bakalie



Wykonanie:

Jajka i białka wbijamy do miski i ubijamy dodając cukier. Następnie dodajemy pozostałe składniki, uważając, by robić to na zmianę: mokre i suche. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka lub oleju. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy. W jeszcze gorącym piekarniku topimy czekolady (ja wkładam tabliczki w całości. Gdy zmięknie, odcinamy rożek i wyciskamy najpierw mleczną, którą rozsmarowujemy po cieście, a potem trochę białej dla dekoracji. Na górę babki wysypujemy pokruszone crunchy, posypkę oraz układamy połówki czekoladowych kul.


Przyznam, że miałam początkowo ochotę przełożyć ciasto dżemem, ale... najzwyczajniej zabrakło mi na to czasu.


Babka zaskoczyła mnie puszystością, lekkością oraz smakiem, a goście byli nią zachwyceni.

Szukacie inspiracji na niebanalne ciasto?

Moje ulubione ciasta znajdziecie poniżej:

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto Izerska Łąka wersja letnia

Korzenne ciasto z wiśniami

Proste ciasto kokosowe




18 komentarzy:

  1. Babki cieszą się niesłabnącym powodzeniem i u mnie w domu; mąż zawsze mówi, żebym zrobiła z zakalcem, bo wtedy taka klejąca najbardziej mu smakuje:-) nie udaje mi się za bardzo wyprodukować tego zakalca:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre! U nas babka pojawia się jako ciasto "pomiędzy" czyli wtedy gdy nie mam czasu na coś wykwintnego (bo jesteśmy team sernik)

      Usuń
    2. Jeśli z zakalcem jest dobra, to trzeba mi brać się za babkę. Taka na pewno się uda!

      Usuń
  2. Babka zawsze spoko i do kawy i do herbaty. Na każdą okazję idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo tego, że mamy w domu ciasto zapragnęłam zjeść tę babkę. Muszę namówić mamę by ją zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale mnie to nie dziwi, bo przecież jemy oczami, a babka ładnie się prezentuje.

      Usuń
    2. Ja dodatkowo bardzo lubię ciasta czekoladowe, więc dla mnie pycha.

      Usuń
  4. Ajaj, aż ślinka cieknie, wygląda pięknie. Czekolada jest dobra w każdej postaci, więc na pewno warto spróbować takiej babki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skusiłabym się na kawałek takiej słodyczy, do porannej kawy, którą właśnie się delektuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda tak smakowicie, że aż mi pociekła ślinka na klawiaturę! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka zawsze się sprawdza, jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego jaka smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj widzę że tn piekarnik muszę w końcu sobie kupić, chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyprawa do piernika faktycznie dodaje niebanalnego aromatu - jak widać sprawdza się on i w babce.

    OdpowiedzUsuń