sobota, 17 kwietnia 2021

Delikatny bezglutenowy biszkopt z kakaową pianką

 


Delikatny biszkopt i równie puszystą pianką z jajek to idealne połączenie, zwłaszcza, gdy kury oszalały i niosą się jak zwariowane. Ślubny kocha słodkości, więc i to ciasto docenił za delikatność i wyrazisty smak kakao.

Ciasto biszkoptowe z ptasim mleczkiem

Składniki na biszkopt bez mąki pszennej:

4 jajka

pół szklanki mieszanki mąki ziemniaczanej i ryżowej

5 łyżek cukru

3 łyżki wody

pasta waniliowa lub aromat 

szczypta soli



Składniki pianki:

4 jajka

4 duże łyżki kakao

100 ml mleka

4 łyżeczki żelatyny

5 łyżek cukru

szczypta soli

25 ml orzechówki,

kilka orzechów włoskich

kawałek białej czekolady


Wykonanie ciasta:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptowego spodu. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką kukurydzianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy powoli mąkę i wodę oraz kilka kropel pasty waniliowej. 

Osobno ubijamy białka z szczyptą soli. Gdy białka staną się sztywną pianą powoli przekładamy je do masy z żółtek i powoli mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Wyjmujemy do wystudzenia.


Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy kakaową piankę. Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę i pozostawiamy, by nieco ostygła (nie za bardzo, bo stężeje!). Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kakao. Osobno ubijamy białka. Gdy będą sztywne, mieszamy delikatnie z masą z żółtek i żelatyną rozpuszczoną w mleku.

Biszkopt nasączamy orzechówką i wykładamy piankę. Na górę ścieramy na tarce orzechy i białą czekoladę, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Najlepiej smakuje do  popołudniowej kawy.

P. S. Możesz docenić mnie, stawiając mi kawę: https://buycoffee.to/rozmowkikobiece




20 komentarzy:

  1. Czy można pominąć orzechówkę albo czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Można użyć wody do zwilżenia biszkoptu lub mleka, np. migdałowego

      Usuń
    2. Albo soku z ananasów, czasem tak właśnie nasączam biszkopt w wersji bezalkoholowej. :)

      Usuń
  2. O proszę, fajna alternatywa dla klasycznego biszkoptu. Nie robiłam jeszcze bezglutenowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miewam bezglutenowych gości, więc szukam alternatywy dla tradycyjnych ciast. A lepiej w częściej wypróbować jakiś pomysł niż potem serwować zakalce 😂

      Usuń
  3. Ależ on apetycznie wygląda. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę ta pastę waniliową. Jak w końcu będę mogła piec zaopatrzę się w tą pastę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta jest fajna, bo z wanilią a nie waniliną jak cukier.

      Usuń
    2. Różnica zasadnicza, pomyśleć, że kiedyś nie zdawałam sobie z tego sprawy. :)

      Usuń
  5. Ten biszkopt wygląda naprawdę bajecznie. Chętnie taki zrobię w przyszły weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy z przyjemnością by zjadł taki biszkopt. Super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kawą, w Waszym towarzystwie, oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio coraz częściej przekonuję się do bezglutenowych rzeczy i stwierdzam ze są niesamowicie smaczne. Poza tym moja siotsra musiała przejść na dietę bez laktozy i bez glutenu, więc ta opcja jest dla niej idealna. Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miewam często gości, którzy preferują takie rozwiązania, więc eksperymentuję.

      Usuń