środa, 27 kwietnia 2022

Wiosenna tarta z chwastami


Zazieleniło się nareszcie. W ogrodzie jednak póki widać tylko apetycznie wyglądające liście podagrycznika, pokrzywę i mniszek lekarski. A to oznacza, ze to właśnie warzywa nieuprawne wrzucę do obiadu.

Tarta na ziołowym cieście



Pomysł na obiad pojawił się nagle. Po prostu kupiłam szparagi należało je przygotować w ciekawy sposób.

Składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

100g margaryny lub masła

1 jajko

szczypta sody oczyszczonej

szczypta soli

garść młodych liści podagrycznika

Farsz:

pół pęczka zielonych szparagów

150 g kilku gatunków sera (gouda, camembert, gorgonzola)

pęczek pokrzyw i mniszka lekarskiego

jajko

2 łyżki mąki sojowej

ząbek czosnku

sól

ziarna sezamu. 

Tarta ze szparagami- wykonanie



Składniki ciasta wrzucamy do miski, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem, by nie powstały pęcherze powietrza i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

W tym czasie z jajka, potartego sera gouda, mąki sojowej i posiekanego czosnku przygotowujemy sos jajeczny (można dodać 2 łyżki wody lub mleka).

Szparagi obieramy z zdrewniałych części, dzielimy na mniejsze kawałki i blanszujemy w lekko solonej wodzie. Zioła siekamy.

Po podpieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim szparagi ser i posiekane pokrzywy z mniszkiem ( Ślubny dostał jeszcze kawałki szynki) Zalewamy sosem jajecznym, posypujemy sezamem i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Smacznego!
Konieczcie sprawdźcie mojego Tik Toka! 

Więcej przepisów na dania z chwastów można znaleźć w moim ebooku: "Jemy chwasty czyli łaka na talerzu"

18 komentarzy:

  1. Tarta wygląda apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na obiad, nie tylko w kryzysie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką wiosenną tartę zawsze warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie jak zawsze mnóstwo nietypowych inspiracji, super i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się pokazać nietypową kuchnię. Taką jaką tworzę.

      Usuń
  5. Wygląda naprawdę świetnie. Założę się, że równie dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. oj jak ja szparafi uwielbiam, mniam. Pkrzywa ma dużo dobrodziejstwa w sobie, zdrowa i smaczna ta Twoja tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie specjały. Jak one kojarzą mi się z łąką i ziołami. Pokrzywę i szparagi chętnie jem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Początek zielonego sezonu kulinarnego u Anny!
    Jak zwykle danie wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 💚 i masz rację! Zielona kuchnia ma się dobrze!

      Usuń
  9. Mam w domu praktycznie wszystkie składniki do upieczenia tego ciasta, tak więc postaram się je przygotować jeszcze dzisiaj. W ostatnim czasie polubiłam pieczenie ciast. Nie mam wiele czasu na domowe wypieki,tak więc często wybieram takie ciasta bez konieczności wkładania do piekarnika.
    Szczególnie w takich gorących dniach jak dzisiaj.

    Od siebie polecam jeszcze stronę:
    https://andyceramika.pl/

    Możecie znaleźć tutaj piękną ceramikę Bolesławiecką. Wypieki podane w takiej formie smakują jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm taka tarta jest idealna właśnie na lato.

    OdpowiedzUsuń