środa, 8 października 2025

Dyniowe kopytka na słodko

 


Czas dyni. Jak co roku obrodziła niesamowicie, więc jemy ją pod wszelkimi możliwymi postaciami. Tym razem powstały kopytka.

Kluski z dyni i sera 

Zaglądasz do lodówki, a tam... dynia i kozia ricotta. Da się z tego zrobić obiad? A pewnie!

Więc do dzieła.

Potrzebujemy:

Pure z pieczonej dyni 

Twaróg 

Jajko 

Mąkę ziemniaczaną 

Szczyptę soli.

Korzenne przyprawy ( ja wykorzystałam mieszankę do złotego mleka.

Proporcje na ciasto to tyle pure, co twarogu. Jedno jajko, mąki ziemniaczanej w proporcji 1:4 w stosunku do ciasta. 

Przyprawy zgodnie z uznaniem. U mnie spora łyżka.

Na stolnicy wyrabiamy masę, formujemy wałek i kroimy kopytka.

W garnku gotujemy wodę. Kopytka wrzucamy porcjami na wrzątek. Doprowadzamy do wrzenia i pilnujemy, by tylko lekko się gotowało, mieszając, aby kopytka nie przywarły do dna.

Wyjmujemy kluchy, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy z cukrem i masłem lub z jogurtem.

Smacznego!


Inne dyniowe dania:

https://www.rozmowki-kobiece.pl/2022/11/kotleciki-z-dyni-i-twarogu-niebanalny.html


1 komentarz:

  1. Brzmi przepysznie! 😍 Dyniowe kopytka z kozią ricottą to jesienny strzał w dziesiątkę – aromatyczne, delikatne i pełne ciepła. 🍂

    OdpowiedzUsuń