Czas dyni. Jak co roku obrodziła niesamowicie, więc jemy ją pod wszelkimi możliwymi postaciami. Tym razem powstały kopytka.
Kluski z dyni i sera
Zaglądasz do lodówki, a tam... dynia i kozia ricotta. Da się z tego zrobić obiad? A pewnie!
Więc do dzieła.
Potrzebujemy:
Pure z pieczonej dyni
Twaróg
Jajko
Mąkę ziemniaczaną
Szczyptę soli.
Korzenne przyprawy ( ja wykorzystałam mieszankę do złotego mleka.
Proporcje na ciasto to tyle pure, co twarogu. Jedno jajko, mąki ziemniaczanej w proporcji 1:4 w stosunku do ciasta.
Przyprawy zgodnie z uznaniem. U mnie spora łyżka.
Na stolnicy wyrabiamy masę, formujemy wałek i kroimy kopytka.
W garnku gotujemy wodę. Kopytka wrzucamy porcjami na wrzątek. Doprowadzamy do wrzenia i pilnujemy, by tylko lekko się gotowało, mieszając, aby kopytka nie przywarły do dna.
Wyjmujemy kluchy, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy z cukrem i masłem lub z jogurtem.
Smacznego!
Inne dyniowe dania:
https://www.rozmowki-kobiece.pl/2022/11/kotleciki-z-dyni-i-twarogu-niebanalny.html
Brzmi przepysznie! 😍 Dyniowe kopytka z kozią ricottą to jesienny strzał w dziesiątkę – aromatyczne, delikatne i pełne ciepła. 🍂
OdpowiedzUsuń