czwartek, 17 października 2019

Kotlety z cukinii z kozim serem

Kotlety z cukinii- proozycja podania
Sezon na warzywa dyniowate trwa w najlepsze. W moim ogrodzie dojrzały dynie makaronowe i cukinie. Może nie były to jakieś super giganty, bo ta część ogrodu za domem wymaga jeszcze sporo troski, ale z plonów i tak jestem zadowolona. W związku z urodzajem cukinia często gości w tym roku na naszym stole. Robiłam już cukinię faszerowaną i keczup z cukinii, Zaprawiłam ją z papryką i borowikami, była też zupa krem i placki cukiniowe, dodałam ją nawet do pizzy i zrobiłam frytki!  Za to całkiem zapomniałam o cudownych w smaku kotletach! Należało to zmienić.

Smażymy na złocisty kolor

Cukinia a'la schabowy

Składniki:
1 kg  cukinii
2 jajka
1 łyżka koziego mleka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz
150 g koziego sera dojrzewającego
pół słoika dżemu z kaliny lub borówek

Wykonanie:

Topimy kozi ser
Cukinię obieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu z mlekiem i dodajemy sól i pieprz. Każdy plaster moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Ser kroimy na tyle plasterków, ile mamy cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii smażymy z jednej strony na złocisty kolor, przekładamy na drugą i na każdym kotlecie układamy plaster sera. Rumienimy. Podajemy na gorąco, aby ser nie zdążył zastygnąć, dekorując każdy kotlet łyżką dżemu z kaliny, borówek lub żurawiny.
Smacznego.

Smacznego!
Poniżej przedstawiam 6 dań z cukinią które waro wypróbować:
Tarta z cukinią
Przecier z cukinii i roladki 
Wątróbka drobiowa z cukinią
Bezglutenowe placki z cukinii
Zupa krem z kabaczka
Leczo z cukinii










14 komentarzy:

  1. Ładnie wyglądają na tym talerzu. Lubię smażoną cukinię.
    A powiedz, co zielonego wystaje z kotletów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, pietruszka. Najbanalniejsza pietruszka. Aż dziwne, że nie marchewnik albo krwawnik 😂

      Usuń
    2. Natka pietruszki jest najzwyklejsza, ale przecież wyjątkowa w smaku i aromacie. Krwawnik? A nie byłby gorzki? Nie próbowałem, ale zapach takim się wydaje.

      Usuń
  2. Ja bardzo lubię placki z cukinia, sos do makaronu z cukinia itd itd. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  3. BArdzo lubimy cukinię w leczo, placuszkach ale takich kotletów jeszcze nie próbowaliśmy. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki często gęsto robimy miałam wysyp cukinii ale kozi ser mnie zaintrygowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kozi ser jest rewelacyjny! A w razie braku, takowego nada się mozzarella.

      Usuń
  5. Nie jadłam cukinii w żadnej postaci i ten kozi ser mnie trochę zniechęca. Gdy syn miał nie więcej niż 5 lat, moja matka uparła się żebym poiła go kozim mlekiem(wtedy niewiele sklepów go sprzedawało). Od tej pory oboje mamy awersję do wszystkiego co kozie. Jednak sam pomysł na warzywne kotlety(do tej pory to tylko kotlety z soi i placki ziemniaczane) jest fajny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pod taką postacią cukinii jeszcze nie jadłam, ale na pewno przygotuję taki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze robię bez sera, ale z serem na pewno lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi ochoty na cukinię... A uwielbiam pod chyba każdą postacią. Muszę coś znowu upichcić, może właśnie "schabowe"?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki z cukini. Z kozim serem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń