sobota, 13 marca 2021

Cebulowa zupa krem z serkiem topionym


 Zima ma się ku końcowi, jednak na dworze po kilku ciepłych dniach znów śnieg leży, więc i dania rozgrzewające nadal są na czasie. Zupa cebulowa jest jednym z tych posiłków, które Ślubny lubi, zatem robię ją czasem zimą i na przedwiośniu. Tym razem jednak nie zrobiłam tradycyjnej cebulowej, a połączenie serowej z zupą cebulową, co dało efekt smakowity i oryginalny. Danie jest wegetariańskie. 

Gęsta zupa cebulowa na rozgrzanie


Składniki:

100 g bułki pszennej (może być czerstwa lub całkiem sucha)

200 g serka topionego typu gouda

2 duże cebule

150 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty

kawałek dobrego twardego sera żółtego

słodka papryka w proszku

sól

1 l wody

3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:


Bułkę zalewamy wodą, aby się rozmoczyła. Zagotowujemy i miksujemy. Do gorącej papki dodajemy rozdrobniony serek topiony i przecier pomidorowy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Podsmażoną cebulę wsypujemy do bazy zupy. Gotujemy na wolnym ogniu aż serek się całkiem rozpuści w zupie, cały czas mieszając. Doprawiamy sola i słodką papryką. Jeśli lubi się dania pikantne można dodać odrobinę ostrej papryki. 


Podajemy w kokilkach z dodatkiem tartego twardego sera. Tak przygotowana zupa cebulowa dobrze komponuje się z kilkoma listkami młodego mniszka lekarskiego.


14 komentarzy:

  1. Cebulowa jest pyszna szczególnie na chłodne dni. Zwykle robię tradycyjną lub z serkiem topionym. Następnym razem ugotuję w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się za każdym razem trochę modyfikować przepis. Tradycyjną też lubimy.

      Usuń
  2. Chodzi za mną od jakiegoś czasu zrobienie zupy cebulowej, ale bałam się, że będzie za trudna na moje umiejętności. Ten przepis wygląda naprawdę okej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy. Może kiedyś uda się spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Za cebulą nie przepadam akurat,ale zupę serową robię podobną - czasami jeszcze w towarzystwie brokułów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cebulowa zupa jest moją ulubioną. Mniam mniam. Zakochałam się w niej

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, ale ta wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Skuszę się, z pewnie, że tak, zwłaszcza teraz, tuż przed wiosną. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za zupą krem, ale przepis ciekawy. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. No, popatrz, Krzysiek, jak łatwo zrobić dobrą zupę, jeśli jesteś prowadzony ręką mistrzyni pomysłów!
    Aniu, już obiecałem sobie, że zrobię cebulową według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Szkoda że nie miałeś okazji zjeść pysznych posiłków, jakie planowałam na spotkanie.

      Usuń
    2. Żałuję, Aniu, żałuję.

      Usuń
  10. Chociaż cebulę bardzo lubimy to nie wiem czy dalibyśmy przełknąć taką cebulową zupę. Muszę spróbować, a nóż nam zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń