poniedziałek, 20 grudnia 2021

Wegańskie ciasteczka na święta


Święta tuż tuż, więc u mnie w kuchni praca wre. I w sumie wszystko szłoby zgodnie z planem, gdyby nie... DYNIA! A dokładnie 30 kg monstrum, które musiałam przerobić w trybie przyspieszonym. Jednym z wielu pomysłów na jej przetworzenie było upieczenie ciastek świątecznych.

Świąteczne ciasteczka z imbirem

Ciasteczka imbirowe to jeden z tych wypieków, które moim dzieciom kojarzą się ze świętami. Robię je co roku i nawet,gdy początkowo ich nie planuję, to i tak w końcu je piekę. W tym roku też nie planowałam , no ale... dynia. Zatem zamiast tradycyjnych angielskich ciastek imbirowych mam wegańskie ciastka z dynią, imbirem i skórką cytrynową.

Przepis na świąteczne ciasteczka bez jajek

1 szklanka musu dyniowego

2 szklanki mąki

100 g margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub sproszkowanego

kilka łyżek cukru ( ilość zależy od indywidualnych potrzeb oraz słodkości dyni, moja jest bardzo słodka)

Sposób wykonania ciasteczke dyniowych:


Do miski wsypujemy 2/3 mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy zimną margarynę i rozdrabniamy ją nożem. Następnie wrzucamy mus dyniowy, skórkę cytrynową oraz imbir. Miesza. my. Resztę mąki dosypujemy w zależności od tego jak wilgotny był mus dyniowy. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.


Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części, z każdej wyrabiamy kule, wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem i osypaną mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10- 12 minut. Gdy ciasteczka lekko się zrumienią, wyjmujemy blaszkę.

Ciastka imbirowe pachną obłędnie, smakują jeszcze lepiej. Można je polukrować, ale moje zostaną bez lukru.


Inne dyniowe dania znajdziecie pod tagiem dynia.

Polecam zwłaszcza korzenne ciastodyniowe, które w tym roku zastępuje u nas piernik.


7 komentarzy:

  1. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smacznie, choć ja nie przepadam za dynią i imbirem. Jednak wśrod internautów z pewnością znajdą się tacy, którzy przepis wypróbują. Zdrowia, radości, spokoju i spełnienia marzeń wypowiedzianych przy łamaniu się opłatkiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za piękne życzenia ❤️ a ciasteczka mają wielu fanów.

      Usuń
  2. Chyba nigdy nie robiłam ciasteczek z imbirem, kiedyś musi być ten pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. super z tą propozycją wypieku wegańskiego, super przepis udostępnię link do tego wpisu w kilku miejscach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często piekę ciasteczka i ciasta z imbirem. Bardzo lubimy te smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro ciastka są upieczone przez Ciebie, na pewno są dobre! Dynia trzydziestokilogramowa?! Pewnie Ślubny okazał się niezbędny.

    OdpowiedzUsuń