niedziela, 5 maja 2024

Serniczki w 10 minut

 


Szybkie serniczki z trzech składników. Czy to w ogóle możliwe? Przekonałam się, że tak. 

Wystarczyło kupić mascarpone i ciasto francuskie. 

Pomysł był dobry, ale nie wszystko poszło zgodnie z planem. Co dokładnie?  Zapraszam .

Pomysł na szybki deser 


Miałam plan. Niezbyt przemyślany,  ale jednak. Na promocji kupiłam gotowe ciasto francuskie i dwa opakowania smakowego mascarpone. W sumie miały to być produkty na dwa różne desery. W końcu jednak przygotowałam gotowe ciasto francuskie, waniliowe mascarpone i rodzynki. 

Ciasto pokroiłam na kwadraty i upchnęłam w silikonowe foremki do babeczek, nałożyłam po łyżce serka. TO BYŁ BŁĄD! Piekłam ciastka w frytownicy Cosori DualBlaze przez 10 minut w 200 stopniach, bo wyczytalam, że taką temperaturę lubi ciasto francuskie. W efekcie sser się przypalił, a ciasto było surowe na spodzie. Musiałam wyjąć ciastka z foremki i dopiec. Rodzinka zjadła ze smakiem,  ale wizualnie deser nie wyglądał rewelacyjnie i zamiast 10 minut trwało wszystko znacznie dłużej.


Drugim razem położyłam ciastka na papierze do pieczenia. Inaczej zwinęłam i choć piekłam 10 minut w 190 nic się nie przypiekło, a ciastka wyszły idealne! Z porcji ciasta z biedry oraz małego opakowania serka wychodzi 15 ciastek. 

To chyba będą najczęściej przygotowywane ciastka. Tylko muszę pamiętać o zakupie ciasta francuskiego. 

5 komentarzy:

  1. I zrobiłam się głodna. Uwielbiam wypieki na bazie ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale dotychczas kupowałam gotowe ciastka.

      Usuń
    2. Wioleto, ja zawsze czuję głód po lekturze takich postów Ani!

      Usuń
    3. Zapomniałem się podpisać -- Krzysiek G.

      Usuń
  2. Kuszące male serniczki. :) Szkoda, że nie wszystko poszło zgodnie z planem, ale efekt końcowy i tak wyglądał smakowicie.

    OdpowiedzUsuń