poniedziałek, 3 czerwca 2024

Trzęsak morszczynowaty w cieście-przepis na wegetariańskie danie

 

https://panboczniak.pl/wp-content/uploads/2024/02/trimelka.png

Trzęsak morszczynowaty czyli tremella to ciekawy grzyb przypominający pokrojem siedzunia sosnowego. Ponieważ w naszych lasach póki ci grzybów brak, korzystam z suszonych. Właśnie tak trafiłam na ten chiński przysmak. 

Trzęsak morszczynowaty w cieście 

Składniki:

Dwa owocniki trzęsaka 

1 jajko 

Kilka łyżek mąki orkiszowej 

Szczypta soli 

Szczypta papryki 

Olej do smażenia 



Suszone grzyby namaczamy w bulionie warzywnym. Z jajka, mąki i przypraw przygotowujemy ciasto. Grzyby wyjmujemy z bulionu, odcedzamy. Grzyby moczymy w cieście i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano z wszystkich stron. 

Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówką. Grzyby przyjemnie chrupią i są naprawdę smaczne. 


Warto dodać, że tremella ma właściwości odmładzające i wspomagające mózg. 

Następnym razem do przygotowania dania wykorzystam air fryera. 

Grzyby można kupić w sklepie Pan Boczniak

10 komentarzy:

  1. Jej, pierwszy raz słysze o tym przysmaku. Ciekawe, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam k nim. Myślę że warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię grzyby, więc zachęcony zajrzałem na stronę. Cena dość wysoka, ale chyba się skuszę. Adres zapisałem.
    Krzysiek G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, cena nie jest niska, ale kilka posiłków da się zrobić.

      Usuń
  4. Ciekawa alternatywa dla naszych rodzimych grzybów. Chętnie wypróbowałabym go w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam siedzunia sosnowego, więc muszę spróbować tego chińskiego przysmaku.

    OdpowiedzUsuń