poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Chłopaki w cieście czyli jadalne kwiaty dyni i cukinii


 

- Zjesz chłopaków w cieście?- zapytałam Ślubnego w niedzielny poranek.

-co? -Jego przerażona mina mówiła sama za siebie.

-No chłopaków cieście.- powtórzyłam-pokazując świeżo zebrane męskie kwiat cukinii.

Ślubny odprężył się i pokiwał potakująco głową.

Zapraszam zatem potrawę, którą ochrzciłam nieco makabrycznie ;)


Chłopaki w cieście

Męskie kwiaty dyni i cukinii to znany południowy przysmak. U nas nie cieszą się taką popularnością, ale mają coraz więcej amatorów, do których i ja się zaliczam. Uwielbiam je faszerować. Tym razem jednak postanowiłam przygotować niczym placuszki.

Składniki:

10 kwiatów cukinii (męskich)

2 małe jajka (lub jedno wielkie)

pół szklanki mąki

kilka łyżek wody

sól

macierzanka lub tymianek

oregano

olej do smażenia

Wykonanie:

Z kwiatów wytrzepujemy robaczki i wycinamy pręciki. Z jajek, mąki, wody, soli i ziół przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy olej na patelni. Kwiaty zanurzamy w cieście i ostrożnie układamy na gorącym oleju. Obsmażamy z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem (np. keczupem lub sosem z miechunki pomidorowej)

Smacznego!


Inne przepisy z jadalnymi kwiatami:

Naleśniki z kwiatami

Pasta z ricotty z kwiatami

Kwiaty faszerowane

Przepisy na sosy do potraw:

chutney

sosy do potraw na zimno

sos z miechunki pomidorowej

Przecier z cukinii


22 komentarze:

  1. Muszę zobaczyć, co mam zjadliwego w lodówce, bo jakoś tak nagle jeść mi się zachciało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda był chleb i spleśniały... to znaczy pleśniejący ser, ale zjadłem tylko kubeczek naturalnego jogurtu z dodatkiem miodu. Kupiłem bardzo smaczny miód lipowy z chabrowym dodatkiem. Pychotka.
      Wieczne oszczędzanie na jedzeniu czasami męczy mnie, ale zbyt długo trwa, żeby odpuścić.
      A jeśli już o tym piszę: ważę teraz 3 kilo więcej, niż ważyłem będąc dwudziestolatkiem, i jestem z tego faktu dumny.

      Usuń
  2. Dziadek Andrzej11 sierpnia 2020 06:57

    Ciekawa przekąska trzeba tylko mieć kwiaty dyni. Mam tylko takie kwiaty posadzone specjalnie dla motyli ale raczej się nie nadają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre pewnie też są jadalne 😊a męskie kwiaty cukinii można czasem dostać na bazarach i targowiskach.

      Usuń
    2. U nas takich produktów nie znajdzie się na ryneczku, az z ciekawości zorientuję się, czy są możliwe do kupienia w sklepie zielarskim. :)

      Usuń
    3. Mnie się już na jakimś dużym targowisku rzuciły w oczy.

      Usuń
    4. U mnie w mieście na pewno też nie sprzedają na targu, ale może w jakimś większym mieście by się trafiły.

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis.
    Nigdy nie jadłam i jak tylko gdzieś upoluję kwiaty dyni, to sobie zrobię taką przekąskę :-)
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji próbować takiej przekąski, może kiedyś uda mi się ją przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko dostaniesz kwiaty dyni lub cukinii to warto.

      Usuń
  5. Nigdy nie słyszałam o takim przysmaku, coś innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też po raz pierwszy spotykam się z taką propozycją, bardzo cieszy mnie powrót do naturalnych roślin, docenienie ich smaku i zdrowotnych właściwości. :)

      Usuń
    2. Dzięki temu powrotowi do natury ja przestałam być dziwadłem.

      Usuń
  6. Ja również nie jadłam nigdy takiej przekąski. Brzmi bardzo ciekawie :) Jak tylko uda mi się zdobyć kwiat dyni, to z chęcią wrócę do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety nie mogę nigdzie zdobyć kwiatów cukinii, bo w NIR się jej nie uprawia, ale bardzo je lubię

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wyszła Ci bardzoboryginalna nazwa i potrawa. Jeszcze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowity pomysł, smakuje naprawdę super ale pierwszy raz robiłam wiec nie wiem czy do końca idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji zjeść takich kwiatków

    OdpowiedzUsuń