niedziela, 17 października 2021

Wegańskie ciasto dyniowe z korzenną nutą


 Z czym kojarzy się jesień? Wiadomo, z barwnymi liśćmi, owocami, orzechami, kasztanami, pysznym ciastem i spacerami. W moi odczuciu kwintesencją jesieni jest ciasto z orzechami i owocami. I takie teraz piekę, wykorzystując sezonowe produkty. Wasze zainteresowanie wzbudziło ostatnio ciasto z dyni, więc ono dziś na blogu króluje.

Słodkie ciasto z warzywami?


Ze względu na odwiedzających nas gości szukam wciąż nowych smaków, dostosowując swoją kuchnię do potrzeb odwiedzających. Do niedawna ciasta wegańskie pojawiały się rzadko i stanowiły raczej ciekawostkę. Nawet warzywa dodawane do słodkości wzbudzały zaskoczenie. Pamiętam, gdy pierwszy raz kosztowałam ciasta marchewkowego, czy buraczkowego brownie. Byłam zaskoczona smakiem i faktem, ze ciasto nie ma smaku zupy 😉 Teraz nikogo już nie dziwią takie dodatki, jednak nadal nie każdy na takie smakołyki się decyduje.

Wegańskie ciasto dyniowe pachnące korzennie


Moi goście zachwycali się ostatnio delikatnym  smakiem dyniowego ciasta , a Ślubny chyba nawet nie zauważył, że jego głównym składnikiem była dynia! Z licznych przepisów, jakie można znaleźć w Internecie, zdecydowałam się na korzenne ciasto, jednak zrobiłam je „Po swojemu”.

Wegański murzynek z dyni

Składniki:

2 szklanki mąki (może być mieszanka bezglutenowych)

1 szklanka pure z dyni

½ szklanki cukru (lub ciut więcej, jeśli lubi się słodko)

1 szklanka oleju

2 łyżeczki przyprawy piernikowej

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Gorzka czekolada na polewę

Kilka orzechów włoskich

 
Jak przygotować wegańskie ciasto z dyni?


Do miski przesiewamy mąkę i wrzucamy suche składniki. W misce do miksera mieszamy pure z dyni i olej.  Partiami dodajemy suche składniki, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto na blachę i pieczemy przez pól godziny. Czekoladę rozgrzewamy w kąpieli wodnej lub wkładamy na chwilę do piekarnika po wyjęciu ciasta. Płynną czekoladę nakładamy na ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Ten niebanalny wypiek smakuje miłośnikom ciast czekoladowych, korzennych, a w grudniu sprawdzi się w roli piernika. 

Jeśli jest się miłośnikiem dyni, to do ciasta koniecznie podajemy pampkin space latte. Przepis na mus dyniowy do kultowego jesiennego latte: Mus dyniowy do kawy


Podobał Ci się przepis? Udostępnij post lub postaw mi kawę. https://buycoffee.to/rozmowkikobiece

19 komentarzy:

  1. Smakowity post. ja bardzo lubię ciasto marchewkowe. Jesteś Aniu bardzo pracowita osobą - podziwiam i gratuluję tych wszystkich umiejętności. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowe ciasto też lubię. Jest takie wilgotne. Podobnie jak dyniowe.

      Usuń
  2. Nabrałam ochoty na upieczenie ciasta w domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. W szklance zmieściłaś trzy dynie? To musisz mieć naprawdę wielką szklankę.
    Cóż mi napisać? Po prostu zjadłbym takie ciasto!
    Świetnie zrobione zdjęcia, Anno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto było pyszne, a dynie mam wielkie! Z jednej byłoby kilkadziesiąt szklanek pure 😂

      Usuń
  4. Na pewno kiedyś się na nie skuszę, uwielbiam dyniowe przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To warto wypróbować przepis i się pochwalić jak wyszło.

      Usuń
  5. Martyna Kwiatkowska18 października 2021 14:12

    Dziś u nas gości ciasto marchewkowe, chętnie skuszę się też na dyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiesz jak bym zjadła kawałek takiego ciasta... kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  7. akurat korzenną nutę bym ominęła, ale ciasto dyniowe jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za dynią nie przepadam ale taki murzynek to bym spróbowała chętnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nawet nie zorientowałabyś się, że to dyniowe. Ślubny nie zauważył 😂

      Usuń
  9. Wiesz, ja wciąż się dziwię takim kombinacjom. Kiedyś zrobiłam brownie z czerwonej fasoli i...nie smakowało mi kompletnie. Być może z tym ciastem będzie inaczej?
    Ale mus dyniowy do kawy? Błagam! Nie!;)))
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy lubi coś innego 😏 a ciasto wyszło zaskakującego dobrze. Coraz częściej odwiedzają mnie weganie, więc muszę kombinować.

      Usuń
  10. Kiedyś nie przepadałam za ciastami z udziałem warzyw, a teraz coraz bardziej się w nich rozsmakowuję. :)

    OdpowiedzUsuń