piątek, 9 lipca 2021

Letni i lekki obiad z kurkami w roli głównej

 


Lato to cudowny czas dla wegetarianki, którą staram się być. Lasy, łąki i ogród obfitują w skarby, które mogą posłużyć do przygotowania pysznego obiadu. Tym razem na moim talerzu wylądowały lipcowe grzyby, groszek z ogrodu i macierzanka z łąki. Zapraszam po przepis.


Sezon na kurki


Mam swoje ulubione, sprawdzone miejsce, gdzie co roku zbieram tyle kurek, by wystarczyło zarówno na bieżące spożycie, jak i do słoiczków, mrożenia i suszenia. Dzięki takim zbiorom mogę cieszyć się wspaniałym znakiem tych aromatycznych grzybów przez cały rok i wykorzystywać je w kuchni na wiele sposobów. Moje ulubione potrawy to jajecznica z kurkami oraz potrawy łączące w sobie kurki i zielony groszek. Lubię dodać do tego ryż, jednak Ślubny nie przepada za ryżem, więc tym razem połączyłam groszek i kurki z makaronem.

Makaron z kurkami i groszkiem


Składniki:

1/2 litra świeżych kurek

garść strączków zielonego groszku bezszypułkowego

200 g makaronu świderki

kilka łyżek oleju do smażenia

łyżka świeżych listków macierzanki lub tymianku

sól, pieprz


Przygotowanie:

kurki czyścimy, płuczemy i jeśli są duże, kroimy na mniejsze części. Groszek obieramy z ogonków i płuczemy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy grzyby. Strączki groszku blanszujemy i dodajemy do kurek pod koniec smażenia. Makaron odcedzamy i wrzucamy do grzybów i groszku. Doprawiamy macierzanką, solą i pieprzem. Chwilę smażymy, mieszając cały czas. Makaron z kurkami i groszkiem podajemy na ciepło.

Ślubnemu osobno podsmażyłam trochę boczku, by nie marudził, że danie wegańskie.

Smacznego!

Więcej dań z kurkami:


Lubisz moje przepisy, uważasz, że są oryginalne i nietuzinkowe, a do tego warto z nich korzystać? 
Udostępnij mój post lub postaw mi wirtualną kawę: Wirtualna kawa 

15 komentarzy:

  1. Kurki, ukochane grzyby, najlepiej smakują, kiedy uzbiera się je samemu, staram się co roku to robić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kurki rzadko podawane są z makaronem, częściej z ryżem, ale chętnie wypróbuję Twój pomysł, powinien nam odpowiadać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę ryż, ale i ta potrawa wyszła smacznie

      Usuń
  3. Chyba nigdy nie robiliśmy grzybów z makaronem, jestem ciekawa tego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za polecenie, największy problem będzie ze zdobyciem grzybów �� Pokażę przepis mamie.

      Usuń
  4. Kurki! Kiedyś rosły wielkimi kępami, teraz rzadko je widuję, a cenię wyżej od prawdziwków. Są ładne, chrupkie, smaczne, kolorowe, tylko nie ma ich. Ktoś (kto?) wszystkie wyzbierał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba ja je wybierałam 😂zaraz idę po następne!

      Usuń
  5. O tak u nas też sezon na kurki, ale jestem wielką ich miłośniczką. Wszędzie je dodaje, do mięsa, do farszu, do jajecznicy nawet ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiesz, jak ja marze o kurkach. Nie jadłam ich tyle lat, a u nas brak

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Spróbuję takiego połączenia bo lubię bardzo wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kurki w kazdej postaci :D choć niestety sama ich nie zbieram, jak innych grzybów równiez nie, ale to danie wygląda cudownie. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, niesamowite pyszności prezentujesz! Aż dosłownie ślinka cieknie i do tego te krajobrazy :)

    OdpowiedzUsuń